Монаси от село Копиловци прогониха игумена си

0
След "вътрешен преврат" братството избра свой нов игумен и обяви отец Касиан за отцепник
След "вътрешен преврат" братството избра свой нов игумен и обяви отец Касиан за отцепник

Монаси от село Копиловци, община Кюстендил, за пореден път прогониха игумена си

Монаси от манастира "Благовещение" в кюстендилското с. Копиловци не пуснаха днес около 50 миряни и бившия игумен на манастира отец Касиан да влязат в Светата обител. Стигна се и до намеса на полиция, за да се предотврати евентуален сблъсък.

Недоразуменията в манастира продължават вече почти година. Монашеското братство прогони игумена си в края на миналата година с мотива, че той трябвало да се "пенсионира". След "вътрешен преврат" братството избра свой нов игумен и обяви отец Касиан за отцепник. Именно Касиан създаде манастира върху свои наследствени земи.

В началото монасите се прочуха с чистата си православна вяра и неуморен земеделски труд, със средствата от който изградиха манастира върху 9,5 дка земя. Заедно с прилежащата площ, манастирът е разположен на терен от около 100 дка.

Монашеското братство от с. Копиловци беше известно и с това, че не признава промяната на календара от 1968 година и се придържа по стария църковен канон. Заради различията си със Светия синод, манастирът се самоиздържа, чрез земеделски труд.

Касиан днес се опита да встъпи в длъжността си като законен игумен на манастира, но не беше допуснат от братството. Доскорошният игумен беше подкрепен днес и от миряни, а в негова подкрепа са се подписали 300 души от селото. "Аз заставам на поста си като игумен на манастира "Благовещение" и тази позиция ще отстоявам с цената на живота си", каза днес през множеството Касиан.

"Касиан допусна много канонични грешки, някои от които според каноните са непоправими", твърди новият игумен на манастира йеромонах Климент. Той обяви, че ще отвори вратите на храма само за Касиан, но като монах, а не като игумен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Новата руска ваксина ще се продава в разфасовки по 1 литър

Харесай Дунавмост във Фейсбук