МОН: Над 1 500 училища ще имат направление по природни науки в своите STEM центрове

0

STEM обучението е един от възможните модели за интеграция на отделните дисциплини от природните науки и много училища вече работят в тази посока, каза образователният министър

Над 1 500 училища са избрали да имат и направление по природни науки в STEM центровете, които ще бъдат изградени по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това стана ясно на конференция в столичното 51 СУ „Елисавета Багряна“ на тема „Споделени педагогически практики в преподаването на природни науки“, която беше открита от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. По ПВУ се отпускат средства за такъв център във всяко българско училище, уточниха от МОН.

Пет са направленията, по които могат да бъдат изграждани STEM центрове – природни науки, математика и информатика, роботика и киберфизични системи, зелени и 3D технологии. Всяко училище избира едно, няколко или всички направления в зависимост от профила и спецификата си. “STEM обучението е един от възможните модели за интеграция на отделните дисциплини от природните науки и много училища вече работят в тази посока”, каза проф. Цоков.

По думите му възможността всяко училище да има STEM център дава шанс за промяна не само на образователната среда, а и на дизайна на обучението – съвместно преподаване и интегрирани дейности между различните природни дисциплини. В тази област ключов е и начинът на структуриране и промяна на учебното съдържание. То да е по-адаптирано към възможностите на отделните деца, а интегрираността на природните науки да бъде такава, че те да получат по-цялостна представа за света, който ги заобикаля.

В конференцията, която е под патронажа на МОН, се популяризират добри практики в преподаването на природни науки, като участниците са повече от 130. Те имат възможност да представят пред колеги от цялата страна своя опит, инструментариум, техники за стимулиране на интереса и креативността на учениците. Всеки един получава и сборник с всички споделени педагогически практики. Като признание за успешното им въвеждане министър Цоков награди с плакета на МОН директора на 51 СУ Асен Александров.

В конференцията участваха също началникът на РУО София-град д-р Ваня Кастрева, д-р Анелия Андреева, директор на Националния инспекторат по образование, ректорът на ХТМУ проф. Сеня Желязкова, проф. Найден Шиваров директор на Националния STEM център, Наталия Михалевска, началник на кабинета на министъра на образованието и науката и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Гост
    STEM каква хубава българска дума. Обяснете как се превежда и какво представляват тези центрове.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари