Момиче се изкъпа в Черно море и умря след 2 седмици в кома

1
Какво преoставлява "вторичното удавяне", симптоми и възможно ли е спасение
Какво преoставлява "вторичното удавяне", симптоми и възможно ли е спасение

В руския черноморски курорт Анапа, Краснодарски край, след двуседмична кома почина 10-годишна ученичка от Мурманск, която се къпала в морето заедно с майка си и се нагълтъла с вода. Това съобщава местното следствено управление. 

Семейството отишло на плаж на 8 юли 2018 г. Докато се къпали в морето, детето потънало под вода. Майката веднага потърсила медицинска помощ и момичето било откарано в местната болница. След два дни то било преведено за продължаване на лечението в специализирана детска болница в Краснодар, се казва в съобщението на следствието. 

Отбелязва се още, че независимо от оказаната медицинска помощ, на 20 юли момиченцето е починало. 

В момента се провеждат проверки и експертизи, които трябва да изяснят обстоятелствата и причините за трагичното произшествие. На следващия ден след инцидента къпането в Черно море в района на Анапа е било забранено заради влошените метеорологични условия. 

Покрай разследването на инцидента с ученичката от Мурманск отново се заговори за така нареченото “вторично удавяне” - тихата смърт. При такива инциденти давещите се деца или възрастни са спасени, извадени са от водата, но дни след това умират.

Какво преoставлява "вторичното удавяне", симптоми и възможно ли е спасение.

Удавянето е сред десетте най-разпространени причина за смърт на деца и младежи. Най-изложени на риск във водата са децата до пет години.

За да се наслаждават децата на къпането, без риск за живота и здравето им, не трябва да ги изпускате от очи, когато плуват в басейна, да го проверите дали е оборудван с решетка и така нататък.

Но има и друг вид нещастни случаи, освен удавянето, за които не се знае толкова много - те всяка година отнемат живота най-вече на малки деца...

Това е така нареченото “вторично удавяне”. В този случай давещите се деца или възрастни са спасени, извадени са от водата и са се върнали към живота с помощта на съответните процедури (изкуствено дишане и други).

Връщат се у дома, както изглежда, вече в нормално състояние, но след няколко часа или дори дни започват да усещат голяма умора, лягат да спят и не се събуждат... Това е ужасно, но се случва.

В тази статия ще поговорим за вторичното удавяне, за да може да се погрижите както за безопасността на децата си, така и за своята.

Известно е, че много деца умират в резултат на вторично удавяне. След като детето се е давило във водата, може да изминат до три дни, без очевидни симптоми за някакви здравословни проблеми. Но в същото време, тези проблеми нарастват и се стига до трагедия.

Насладете се с децата си на лятното слънце и къпането в морето или басейна, но винаги помнете какво сте прочели в тази статия. Животът и здравето на децата ви си струва това!

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари