Молитви за здравето на патриарх Неофит

0
Състоянието на българския патриарх Неофит е стабилно
Състоянието на българския патриарх Неофит е стабилно Снимка: БГНЕС

Състоянието на българския патриарх Неофит е стабилно

Това казаха от канцеларията на Светия синод, предаде БНТ. В същото време старозагорският митрополит Киприан, който е и говорител на Синода направи специално изявление, в което отново повтори, че патриарх Неофит е хоспитализиран заради белодробно заболяване и призова за молитви за здравето му.

Молебен за бързото оздравяване и възстановяване на патриарх Неофит беше отслужен рано сутринта в параклиса на Богословския факултет на Софийския университет. Патриархът е почетен доктор на университета и пръв ректор на възстановения в началото на 90-те години Богословски факултет.

"Ние сме негови ученици, така че в това академично семейство, ние сме негови приятели, ученици и днес ще се помолим за неговото здраве искрено. Защото смятаме, че с нашата обща молитва ще подобрим неговото здравословно състояние", каза доц. Ивайло Найденов, декан на Богословския факултет.

Въпросителните около здравословното състояние на патриарх Неофит станаха много след като се появиха фалшиви новини и всякакви версии за заболяването му. Днес говорителят на Св. Синод митрополит Киприан направи изявление, в което повтори вчерашното съобщение на канцеларията на Синода.

"Във връзка с множеството журналистически запитвания относно състоянието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, уведомяваме, че той наистина е хоспитализиран във Военномедицинска академия в град София с белодробно заболяване. Призоваваме всички православни християни усърдно да се молим за здравето на Негово Светейшество, за неговото бързо възстановяване, оздравяване и изписване от болничното заведение", каза Старозагорски митрополит Киприан, говорител на Светия Синод.

Информацията е оскъдна, но все пак днес от канцеларията на Синода отговориха на запитването на "По света и у нас":

"Днес сутринта разговарях с лекарите от Военно-медицинска академия и те казаха, че състоянието на Негово Светейшество патриарх Неофит е стабилизирано и под контрол", заяви Емил Велинов, началник на протокола на Светия Синод.

Повечето от митрополитите, с които говорихме са далеч от София, по епархиите си и малко знаят за състоянието на патриарха. Казаха, че по време на последното заседание на Синода, преди около десетина дни, той вече е бил в болница. Затова то беше ръководено от великотърновския митрополит Григорий.

Григорий, всъщност, е трети по старшинство сред митрополитите, но сливенският митрополит Йоаникий също е болен, а следващият - митрополит Йосиф, е в САЩ.

Последната публична поява на патриарха, според сайта на Синода, пък е на 25 октомври, когато той се срещна с вече бившия кмет Йорданка Фандъкова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари