Мохамеданин си върна българското име в Русе

10
Младежът е направил тази промяна, защото това отразява самочувствието му на българин
Младежът е направил тази промяна, защото това отразява самочувствието му на българин

23 години след раждането си българомохамеданин си върна българското име.

Районният съд в Русе уважи иска на С.Н.Х. по Закона за гражданската регистрация и допусна той отново да се казва А.Н.Д., информира вестник "Труд".

Решението е изпратено на община Сливо поле за промяна на личния му регистрационен картон и на община Ардино за актуализация на неговия акт за раждане. Решението може да се обжалва пред Русенския окръжен съд.

След раждането му детето било записано в град Ардино с българското си име, презиме и фамилия.

Месец по-късно родителите му ги променили с арабски, както и своите, по "етнически и религиозни фактори". Семейството се изселило с роднини в Сливо поле, където техните приятели продължили да ги наричат с българските им имена.

Несъответствието започнало да затруднява С.Н.Х. в училище и на работа. В иска си до съда той твърди, че имената му "били променени не по негов личен избор, а по волята на неговите родители по етнически религиозни или битови съображения, които той никога не е възприемал".

Пред съда младежът заявява, че "не е от турски етнически произход, родът му са българи мохамедани, роден е в България и исканата промяна отразява самочувствието му на българин". От община Ардино също не се противопоставили на молбата, а кметът на Сливо поле я приел за основателна.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари