Мобилни уреди ще измерват летливите вещества във въздуха в Русе

0
Чрез мобилните устройствата ще бъде създадена карта на потенциалните замърсители
Чрез мобилните устройствата ще бъде създадена карта на потенциалните замърсители

Чрез мобилните устройствата ще бъде създадена карта на потенциалните замърсители

Устройства за сензорен контрол за замърсяване на въздуха с летливи органични съединения въвеждат в седем града активистите на мрежата „Дишай, България“, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново Роман Рачков - автор на разработката, финансирана от организацията „Български фонд на жените“.

Устройствата ще бъдат сглобени и снабдени с необходимия софтуер до края на август, през септември ще бъде осъществено онлайн обучение за тяхното приложение, а от октомври те ще бъдат в полза на местните общности в София, Пловдив, Димитровград, Девня, Велико Търново, Русе и Благоевград.

В тези населени места има граждански активисти - част от мрежата "Дишай, България", които могат да се притекат на помощ с устройствата, когато в дадена част на съответния град хората са свидетели на задушливи миризми, възникнали по една или друга причина. Устройствата не са сертифицирани, но чрез тях може да бъде установен замърсителят, уточни Рачков. По думите му, след това стойностите могат да бъдат публикувани в социалните мрежи и да бъдат изпратени писма до регионалната екоинспекция и Регионалната здравна инспекция, които след това ще трябва да упражнят своите контролни функции със сертифицирани професионални станции.

„Идеята не е гражданите да бъдат алтернатива на сертифицираните лаборатории, а да разполагат с информация", каза Рачков. Според него разликата с официалните измерванията ще е до 10%.

Другата цел на проекта е чрез мобилните устройствата да бъде създадена карта във всеки град на потенциалните замърсители, както и какво е състоянието на чистотата на въздуха в различните градски части. Идеята е чрез тези устройства, които представляват малки кутийки, с монтиран в тях контролер, да се активира гражданското общество, което разполагайки с подобен инструмент ще има по ефективен диалог с институциите, каза Рачков.

Проектът трябва да приключи в рамките на три месеца. Стойността му е 3000 лв. Бюджетът покрива разходите за сензори и материали, но доброволци от ИТ-сектора ще се включат в усъвършенстването на софтуера, който ще бъде с отворен код, публично достъпен, така че всеки заинтересован извън мрежата, ще може да го свали и да го изработи сам за себе си, обясни Рачков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Гост
    A фенолите от онази фирма ще улавят ли? Разположете ги така, че да са на пътя, на потока от феноли, а не встрани от него и да декларирате планински въздух. Разчитаме на вас.
  • 2
    2
    88
    Ковида шъ улаят ли?
  • 4
    1
    Русенка
    Д каквито и уреди да измерват , Русе си остава града с най мръсен въздух ...... и няма наказани , санкционирани и т.нл
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари