Множество нарушения са установени в дома за стари хора "Свети Георги"

0
В дома загинаха четирима души след пожар през нощта на 8 май
В дома загинаха четирима души след пожар през нощта на 8 май Снимка: БТА

В дома загинаха четирима души след пожар през нощта на 8 май

За последните по-малко от 12 месеца Агенцията за качество на социалните услуги (АКСУ) е санкционирала частния доставчик на социални услуги "А-2017" ЕООД за многобройни нарушения при управлението на Дома "Свети Георги" във Варна, съобщиха от пресцентъра на социалното министерство, предаде БТА.

В дома загинаха четирима души след пожар през нощта на 8 май, когато огънят избухнал в една от стаите на приземния етаж в сградата. Към момента фирмата няма право да предоставя социални услуги, тъй като АКСУ е отказала да ѝ издаде лиценз след 31.12.2021 г. поради неизпълнение на изискванията на Закона за социалните услуги.

При проверките в дома през юли и декември 2021 г. АКСУ е установила, че, в нарушение на закона, в социалната услуга са настанени хора без заявено желание и личен избор от тяхна страна. В тази връзка на управителя на фирмата е съставен акт и е наложена глоба от 3000 лева. Друго нарушение е, че договорите за настаняване на хората не са сключени с тях, а с трети лица. Затова на управителя на "А 2017" ЕООД е издаден акт и е наложена глоба от 4500 лева. Нарушителят не е платил и двете наказателни постановления, които са изпратени на Националната агенция за приходите.

По повод молбата на доставчика на социални услуги "А 2017" ЕООД за издаване на лиценз за предоставяне на социални услуги за възрастни през януари 2022 г., АКСУ извършва паралелни проверки в Девня и Варна, където кандидат-доставчикът предоставя резидентни социални услуги за възрастни хора в надтрудоспособна възраст, за пълнолетни хора с деменция и за пълнолетни хора с психични разстройства. Установено е, че услугите не отговорят на стандартите за местоположение и материална база, липсват необходимите специалисти за предоставяне на качествена грижа и дейности спрямо индивидуалните потребности на хората.

При проверките е установено, че в дома във Варна са настанени хора с различни заболявания, които са извън целевите групи по заявленията за издаване на лиценз. Смесването на групи хора с различни потребности и необходимост от различна грижа в обща среда е недопустимо по закон. В социалните услуги липсва щатна длъжност - социален работник, не са сключени и граждански договори с лекар и счетоводител. Друго нарушение е, че в социалната услуга не се извършва социална работа. Задоволяват се единствено основни жизнени потребности на настанените хора като хранене, прием на лекарства и съдействие за получаване на медицинска помощ.

Заради многобройните нарушения Агенцията за качество на социалните услуги отказва да издаде лиценз за предоставяне на социални услуги на фирмата. За решението е уведомен областния управител на Варна.

През март тази година АКСУ установява, че, въпреки липсата на лиценз, Дом "Свети Георги" продължава да функционира, което е нарушение на закона. Поради това през април на доставчика са издадени два нови акта за административно нарушение поради неспазване на разпоредбите на Закона за социалните услуги. В резултат на установените многобройни нарушения и предвид сериозната им тежест, Агенцията за качество на социалните услуги е сезирала компетентните органи.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари