Многодетна майка се бори за живота си

1
Наталия Гърнева има нужда от помощ, за да оздравее и да се грижи за децата си
Наталия Гърнева има нужда от помощ, за да оздравее и да се грижи за децата си

34-годишната Наталия Гърнева е майка на четири деца.

Едно от тях е с увреждане – посттравматична енцефалопатия и тежък интелектуален дефицит, а друго с междукамерен дефект на сърцето и често се разболява от пневмонии.

Кошмарът на Наталия от Горни Дъбник започва в края на месец февруари, когато е в болница с едно от децата си.

„Като се кача в асансьора, като че ли някой ми натиска главата. Появи се главоболие, световъртеж, гадене и това продължи повече от 20 дни”, разказа тя пред Puls.bg.

С тези оплаквания жената отива при личния си лекар, който ѝ казва, че причината за оплакванията ѝ е на нервна почва и ѝпердписва антидепресанти.

Наталия обаче се усъмнява, че стресът и нервите са проблемът и отива на скенер в Плевен.

„Никой не ми даде направление, аз сама си платих прегледа, тъй като ме лекуваха от нерви и ме прехвърляха от лекар на лекар”.

След като вижда резултатите от скенера, докторът назначава и контрастно изследване, за да се визуализира по-добре проблемът.

„Каза ми, че имам аневризма на базиларната артерия в мозъка, която е на много лошо място и не може да ми се направи нормална операция, защото има много голяма шийка”

От Плевен я изпращат в София. Лекарите от столичната болница „Св. Иван Рилски” ѝ обясняват, че рисковете при стандартна операция са огромни.

При такава интервенция има риск от това да бъдат засегнати говорът, зрението, преглъщането и дори от смърт.

Пред Наталия са поставени три варианта – класическата операция, емболизация и да изчака.

И тя, и докторите избират емболизацията, при която в мозъка ѝ ще бъдат поставени стентове. Проблемът при този вариант е, че НЗОК поема само 10 000 лева.

При Наталия обаче са необходими над 28 000 лева. Тя подава документи в НЗОК за отпускане на средства и към днешна дата все още няма отговор.

Многодетната майка няма откъде да намери парите, затова, посъветвана от лекарите, отива да говори с ръководството на болницата.

От там разрешават операцията да бъде проведена преди Наталия да е внесла парите, като ѝ дават срок до 14 юли да ги намери и внесе.

Наталия постъпва в болницата на 7-ми април. Преди операцията обаче докторите настояват да ѝ бъде направена повторна ангеография.

Така откриват втората аневризма в мозъка - на вътрешна каротидна артерия.

От изследването става ясно и, че първата аневризма е пораснала драстично от 7 мм до 22 мм за по-малко от 20 дни.

На лице е и друг проблем - Наталия има и язва.

„Стентовете дойдоха много бързо, за три дни, но се наложи да ми направят гастроскопия заради язвата. Проблемът беше, че след емболизацията и поставянето на стента, трябва да пия антиколаболанти, които могат да предизвикат кървене в стомаха, а след интервенцията трябва да пия кръворазреждащи медикаменти, които не мога да спра, защото мога да получа тромб в мозъка”, разказа тя.

За да бъде оперирана втората аневризма в мозъка на Наталия, тя трябва първо да плати предишната операция. Жената има отворена дарителска сметка, в която има постъпили едва 5 000 лева. Цената на втората операция е близо 24 000 лева. Така общата необходима сума е над 50 000 лева.

Добрата новина от преди ден е, че излезе решението, с което й разрешават отварянето на DMS номер. До дни ще са ясни и всички подробности за него.

Докторите дават огромна надежда за живота на Наталия, ако бъдат направени двете операции. Възстановяването ще е 100-процентово.

Семейството и приятелите на Наталия не спират да й дават сили и да търсят всевъзможни варианти да съберат необходимите средства.

Въпреки всичко, което преживява, Наталия продължава да вярва в доброто и се надява на помощ. Казва, че живее заради децата си и иска да продължи да вижда усмивките им.

Ето как можете да помогнете на Наталия:

Дарителска сметка:7000 1522610691

IBAN: BG77 UNCR 7000 1522 6106 91

Клон 552

Наталия Стефкова ГЪРНЕВА

Източник: Puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари