Много добри момчета, нищо, че единият е лежал в затвора

0
Това казва Данчо Бореца на дъщеря си преди 1 година
Това казва Данчо Бореца на дъщеря си преди 1 година

Огърлица на ликвидираната и обезглавена Марияна Атанасова висяла на врата на жената на Георги Нанчев. Топкриминалист се възмути от него и Пламен Шляпашки и намекна за необичайната им мъжка дружба.

"Много добри момчета, нищо, че единият е лежал в затвора."

Това казва бившият треньор по борба Йордан Атанасов на дъщеря си преди 1 г., когато тя е в България и го пита какви са тези мъже, които постоянно са у тях. Пламен Шляпашки и Георги Нанчев още тогава били съмнителни и това направило впечатление на Жаниела. След това тя заминала отново за Нигерия, където има семейство. Тогава родителите ѝ току-що са продали един от апартаментите си в София, съмнителните работници знаят за това, защото са спечелили доверието на Атанасов и вече кроят планове за убийството му. Доверените майстори на Йордан ще ликвидират него и съпругата му година по-късно, ще нарежат труповете им на парчета и ще ги изхвърлят до язовира в село Негован, за да вземат парите от него, пише 24 часа

За разлика от 75-годишния Йордан и съпругата му Марияна убийците Пламен Шляпашки и Георги Нанчев са пощадили кучето, става ясно от разпитите им. Още докато не се знаеше кои са разчленените жертви, полицаите намериха косъм от бяло куче по дрехите им и издирваха изчезнали хора с такова животно. Оказа се, че наистина са имали бяло куче и Данчо Бореца, както го наричат приятелите му, го е разхождал всеки ден. Животинчето е било в апартамента на ужасите на 14 юли. След като Пламен Шляпашки убил жертвите си, казал на съучастника си Георги Нанчев, че ще застреля и кучето.

Какво ти е направило животното, попитал Нанчев и го спрял.

Така заедно с мъртвите и разчленени Йордан и Марияна двамата строителни работници си тръгват и с живото куче. По пътя за село Негован спрели в един от крайните квартали на София и го пуснали безпризорно. След това изхвърлили стопаните му. Така жестоките касапи пожалили животното, след като най-брутално са ликвидирали семейството.

Йордан Атанасов е бил добър и доверчив човек. Като треньор по борба е бил познат и на полицаи, които са били състезатели в този спорт. Един от тях разкрива тежки престъпления повече от 20 г. и много пъти е награждаван за работата си.

Георги Нанчев и Пламен Шляпашки са очаквали да намерят в апартамента на жертвите си далеч по-голяма сума от продажбата на друго жилище, но си тръгват само с 1500 лв. и бижутата на Марияна Атанасова. Поделят както парите, така и ценностите. Някои от вещите продават в заложни къщи, а други запазват за себе си. Дни след жестокото престъпление например Георги Нанчев направил подарък на жена си. Зарадвал я с огърлица и гривна, които са били на Марияна Атанасова, разфасована лично от него. Когато в сряда полицаите отиват на обиск в жилището му, съпругата на Нанчев ги посреща, накичена с бижутата на жертвата.

Жената не била много разстроена, когато научила, че колието е висяло на врата на обезглавена от мъжа ѝ жена.

Точно Георги Нанчев е човекът, който проговаря пръв. След ареста той и Пламен Шляпашки са отведени в две различни стаи в столичната полиция. Докато Шляпашки е възмутен, че го арестуват за убийство, Георги започнал да разказва с подробности няколко минути след началото на беседата. Това се случва по обяд в сряда. Нанчев посочва и мястото, където е скрит пистолетът на Пламен Шляпашки, използван за убийствата - в склада му в Техническия университет, където работи по поддръжката. Запознат с доказателствата срещу него, Шляпашки също се предава вечерта и започва да говори с детайли за зверството, което е извършил.

На 14 юли двамата майстори отишли в апартамента на жертвите, за да ремонтират терасата. Йордан и Марияна са били вкъщи през цялото време. Пламен Шляпашки предварително е запасал пистолета, който е купил специално, за да убие клиентите си. Оръжието е незаконно, със заглушител, за да не се чуват изстрели. Издебнал Марияна Атанасова в гръб и я застрелял почти от упор в главата. В този момент съпругът ѝ Йордан тръгнал към него, но Шляпашки вече се е прицелил в главата му и натиснал спусъка. Труповете са преместени в банята, където Георги Нанчев започнал да ги реже, за да влязат в предварително купените от тях бидони, а Пламен му помагал.

Отрязали и главите на жертвите, за да могат да сложат капаците на бидоните. След това чистили с белина, но все пак оставили следи.

После тръгнали към язовира в Негован, където изхвърлили останките. Както “24 часа” писа, двамата са били с телефоните си, които са регистрирани от клетките на мобилните оператори в района. След проверка на самоличността на стотици подобни посетители там Пламен Шляпашки и Георги Нанчев стават основни заподозрени за убийството на двама души, които тогава все още са с неустановена самоличност. Още повече, че двамата са криминално проявени, единият е лежал в затвора, осъждани са за хулиганство, за кражби и други престъпления. Започват да ги следят и подслушват денонощно. Разследващите останали потресени от нормалния начин на живот, който демонстрирали.

“Забавляваха се, ядяха по 10 кебапчета на човек, смееха се. Даже в един момент си помислих, че те имат по-силна връзка от партньорството им да работят. Нека хората си го разтълкуват. Аз останах с впечатление, че те са в по-силна връзка. Много са близки. Денонощно почти са заедно. От 24 часа в денонощието 18 бяха неразделни”, каза в петък комисар Ангел Бадънков, началник на Криминална полиция в СДВР.

За краткото време след разкриването на престъплението разследващите успяват да говорят с много от частните клиенти на Шляпашки и Нанчев. Всички хвалят уменията им в строителството. Последната им клиентка също е била заможна жена, чиято вила са ремонтирали в село Джурово до Правец, където са арестувани в сряда.

“Няма данни двамата да са извършили друго убийство, но се проверява дали има такива случаи назад във времето. Стотици служители на МВР са ангажирани със случая”, каза в петък директорът на националната полиция главен комисар Христо Терзийски в Левски, където беше разбита голяма банда телефонни измамници.

“Проверяваме и всички случаи на безследно изчезнали възрастни хора в страната за години назад. Двамата са планирали убийството, но не са хора, на които силната страна е планирането”, допълни Терзийски.

“За да пренесеш останките от хората през цяла София и да ги изхвърлиш в язовир, говори за определени личностни деформации”, каза зам. главният прокурор Иван Гешев, който също беше в Левски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари