Много бъдещи майки страдат от липса на витамини

0
Стандартните витамини са недостатъчни за бременните жени заради повишените нужди на организма
Стандартните витамини са недостатъчни за бременните жени заради повишените нужди на организма

Стандартните витамини са недостатъчни за бременните жени заради повишените нужди на организма

Много бъдещи майки страдат от липса на витамини, важни за здравето на бебето и на тях самите, показа научно изследване, цитирано от сайта "Медикъл Експрес" и БТА.

Витамин В е важен за изпълнението на много от ежедневните функции на организма, за здравето на клетките и нервите. Витамините от тази група са още по-важни за бременните жени. Ниските нива на фолиевата киселина например (витамин В9) се свързват с лошо здраве по време на бременността и лошо състояние на детето след раждането.

Учени наблюдаваха състоянието на около 1700 жени на възраст 18-38 години във Великобритания, Сингапур и Нова Зеландия, като анализираха здравния им статус преди, по време и след бременността.

Преди бременността девет от десет жени са страдали от ниски кръвни нива на важни витамини, включително фолиева киселина, рибофлавин, витамин В12 и витамин D. Тези витамини са необходими на майката по време на бременността и са важни за развитието на бебето.

През втората част на изследването участничките са разделени на две групи. Първата група е получавала стандартните витамини за бременни, които съдържат фолиева киселина. Втората група е получила не само фолиева киселина, но и рибофлавин, витамини В6, В12 и D. Количествата са подобни на тези, които се купуват от аптеки или супермаркети без рецепта от лекар. Приемът на витамините при участничките и от двете групи е започнал от началото на опитите за забременяване и е продължил през цялото време на бременността.

Резултатите показват, че стандартните витамини са недостатъчни за бременните жени заради повишените нужди на организма.

Рибофлавинът е важен за предотвратяване на анемия.

Много бременности не са планирани и значителен брой жени не приемат фолиева киселина в ранния период на бременността.

Изследването показва, че много жени в държави с добър икономически статус не приемат достатъчно витамини преди да забременеят. Някои от тези необходими вещества се съдържат в продуктите, с които бъдещите майки се хранят ежедневно. Много хора обаче избират диета, основана на повече растителни продукти. В такъв случай те трябва да приемат хранителни добавки, за да осигурят на бебето необходимите витамини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари