Млади родолюбци от Ценово почетоха паметта на героите

1

Членове на Лятна академия „Родолюбие“ от Ценово обходиха част от паметниците на бойната слава в населените места в общината и отдадоха почит към паметта на героите.

Стартът на обиколката беше даден пред Мемориала на загиналите във войните ценовчани. Лятна академия „Родолюбие“ се провежда за трета поредна година и е съвместна инициатива с областното и общинското ръководство на запасното войнство и с подкрепата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. В родолюбивия маратон се включиха кметът на община Ценово д-р Петър Петров, зам.-кметът по хуманитарни дейности Ваня Игнатова, зам.-председателят на РСОСЗР в Русе о.з. полк. Иван Иванов и председателят на общинската структура в Ценово Митко Макавеев.

Момичетата и момчетата от „Родолюбие“ научиха любопитни подробности за строителството на паметника както и за безсмъртното дело на своите предци. На четири мраморни плочи са изписани имената на 54 души, оставили костите си по бойните полета за свободата и независимостта на Родината. В знак на признателност те обсипаха паметника с цветя.

Втората спирка на младите родолюбци беше в Белцов. В центъра на селото признателните поколения са издигнали два паметника на загиналите жители на селото. Секретарят на местното читалище Тинка Братоева сподели, че са издирени имената на 17 опълченци от селото, участвали в Руско-турската война и на 43 мъже, дали живота си по време на Първата и Втората световни войни. И пред двата паметника учениците, облечени в униформи на академията, поднесоха цветя на признателност.

Най-новият паметник в община Ценово, който все още не е официално открит,  се намира в Беляново. Независимо че това е малкото населено място в общината, 15 мъже са дали живота си за свободата на България. Младите родолюбци бяха първите, които поднесоха венци и цветя като сведоха глави в едноминутно мълчание. Всички в захлас изслушаха историята около основаването на селото, за скалната църква и легендите, които се разпространяват за скритото съкровище в пещерите над Янтра. Секретарят на кметството Янка Гьонкова с увлекателния си разказ събуди любопитството на учениците. През годините назад никой не знае колко хора са се опитвали да открият имането, но все още никой не е успял да стигне до него. Според преданието то е разположено в дълбока пещера, в която има много препятствие и капани. Трябва да се преодолеят препятствия като тънък отвор на пещ, въртящи камъни, глава на змия… Досега опитите да се премине през „стражата на съкровището“ са се оказали безуспешни.  Участниците в лятната академия се разходиха по въжения мост, който свързва двата бряга на Янтра и между пилоните е с дължина от 100 метра. Децата с интерес разгледаха църквата, която е изградена изцяло с доброволен труд на местното население в началото на миналия век. Малко по-късно зоната за отдих край селото се изпълни с радостна глъч и настроение. Момичетата и момчетата премериха точен мерник при стрелба с малокалибрена пушка.  Проведоха се и различни занимателни състезания – бягане в чували, носене на яйце с лъжица в уста, дълъг скок и морски шах. Участниците в родолюбивия маратон научиха и за техниките за оказване на първа помощ и различни видове превръзки,  С много емоции беше съпроводено и упражнението за слагане на противогаз. Децата с ентусиазъм се включиха и в развлекателните игри „Аз обичам България“ като  се запознаха с историческите и културните забележителности в района. Ръководителят на академията Камелия Леонова се постара да изпълни свободното време на децата с различни приятни занимания със състезателен характер като решаване на кръстословици и редене на думи. Всички участници бяха удостоени с грамоти и медали за участието си в лятната академия „Родолюбие“.

„Лятната академия „Родолюбие“ се развива изключително успешно в община Ценово. Тя е единствената в Русенска област, която продължава да поддържа чувството на родолюбие сред подрастващите. При реализирането на инициативата всички заинтересовани институции доказаха своята съпричастност. С удоволствие ще продължим да подкрепяме такива начинания“, сподели пред участниците о.з. полк. Иванов. Той връчи почетния знак на РСОСЗР на кмета на общината д-р Петър Петров и на участниците в родолюбивата инициатива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари