Млада майка с диабет, отглежда сама 3-годишния си син, болен от детска церебрална парализа

2
Цвети е родена в Русе и преди време преборва коварно заболяване - лимфом на Ходжкин
Цвети е родена в Русе и преди време преборва коварно заболяване - лимфом на Ходжкин Снимка: Кристиян Минков / Times.BG

30-годишната Цветелина Кръстева смята, че колкото повече са трудностите в живота, толкова по-бързо се изправя, а студенти от ВТУ организират благотворителен концерт в подкрепа на болния Преслав

Млада майка с диабет, преборила рак, отглежда сама 3-годишния си син, болен от детска церебрална парализа и шестгодишния му батко.

30-годишната Цветелина Кръстева поразява със силния си дух и борбеност. Цвети вярва, че нейният малък Преслав един ден ще оздравее и ще играе, и тича като останалите си връстници, пише Times.BG.

За четвъртия му рожден ден утре, по идея на четвъртокурсници от специалност „Социални дейности“ във ВТУ, Преско ще получи за подарък голям концерт във Велико Търново. С голямото музикално събитие Цвети се надява да събере средства, за да продължи лечението на сина си в Москва.

Преслав се ражда преждевременно, в началото на седмия месец с тегло едва 1400 грама. Два месеца прекарва в кувьоз, след което се прибира с мама в къщата в Дебелец.

„Още като навърши шест месеца стана ясно, че нещата не се развиват както трябва при нормално, доносено дете. На 11 месеца му поставиха първата диагноза, която не беше Детска церебрална парализа, а друга, свързана с това, че е недоносен“, се връща назад майката.

„Той продължаваше да изостава, а на година и половина поставиха окончателно диагнозата – детска церебрална парализа и започнахме с прегледите, като първо рехабилитация- ежедневно, без да спираме, защото докато е още малък, имаше възможност да се подобри. Първо бяхме в София, в най- известната клиника за лекуване на деца с ДЦП, там направихме един курс, след което си останахме в Търново. След няколкото сеанса тук, открихме клиника в Полша и започнахме да подготвяме единствено ходенето в чужбина. Започнахме да събираме средства, отворихме дарителска сметка, много хора ни помогнаха финансово, за което много, много им благодаря!“, разказва още младата майка.

По думите й, лечебният курс в Полша имал изумителен ефект върху детето. „За една седмица Преслав се беше променил много, буквално за една седмица започна да се върти по корем, по гръб, пак да се обръща по корем, което за него беше голямо постижение!“

В Полша Преслав преминал три курса на рехабилитация. Системата от упражнения давала много положителни резултати, но за съжаление терапията била доста скъпа.

Когато се прибрали в България, Цветелина не спирала да се грижи за лечението на малкия. „Продължихме и тук, не спирахаме да го поддържаме, да ходим на рехабилитация, на логопед, записан е вече в Дневния център в Дебелец, където се занимават по цял ден с него – музика, игри… много добре му се отразява!“

Животът на младата майка също е низ от трудности и тежки предизвикателства.

Тя е родена в Русе, но семейството й се премества в Дебелец, още когато е съвсем малка. От много години е диабетичка,  преди време преборва коварно заболяване - лимфом на Ходжкин. Заради тежкия диабет, лекарите й заявили, че не може да има дете. Въпреки това, Цвети станала майка и то на две момчета.

За себе си говори пестеливо, насочва пак вниманието към болната си рожба. Само пояснява, че е излекувана, но са останали следи. „Може би Преслав е потърпевш от цялата работа…“, разсъждава тя.

Отглежда него и шестгодишния му батко Калин сама, като понякога, доколкото могат, в грижите се включват майка й и баба й. „Не се оплаквам, оценявам тяхната помощ все пак!“, споделя още Цвети и допълва, че братчето на Преско го гледа с много любов и й помага.

Както Цветелина вярва, че Преслав ще се подобри, така и момченцето сякаш отговаря на очакванията й с енергия, усмивки и още по-добри резултати. Жизнен и активен, той не спира да се движи, да се смее и да бърбори.

Майката споделя, че надеждата й се удвоява, когато наскоро открили в Русия специализирана клиника за деца, болни от Детска церебрална парализа, където курсовете са сравнително на по -достъпна цена. „Руснаците са с много напреднали технологии в това отношение, имат диагностика: първо установяват проблема в мозъка- до каква степен е увеждането и оттам нататък търсят решението“, обяснява още тя.

Когато решава да събере средства за лечението в Москва, сякаш не случайно идва и подкрепата на четвъртокурсниците от специалност „Социални дейности“ във ВТУ. Бъдещите социални работници всяка година по традиция правят благотворително събитие, с което подпомагат болни или хора в нужда.

„Съвсем случайно разбрахме за Преско и за неговата история“, разказва Веселина Ганчева, една от инициаторките на събитието в помощ на болното момченце. „През ноември с колегите решихме да направим благотворителен концерт, като търсехме най- нуждаещи се чрез социалните мрежи. Отначало се лутахме на кого да помогнем… Много се впечатлихме от историята на Преслав и от Цвети, която е много борбена жена, също има здравословни проблеми, но печели житейски битки и не пада духом! Разбрахме, че се нуждаят от средства за лечението му и решихме да ги подкрепим. Свързахме се с нея и се запознахме, виждахме се няколко пъти. “

Нейната колежка Диана Стефанова я допълва, че за състоянието на малкия Преслав има надежда за подобрение и шанс за прогрес.

Студентите разбрали, че в клиниката „Мельниковой“ в Москва, почти двадесетдневният курс на лечение на тригодишното дете ще струва 200 000 рубли или 5 800 лева. Насрочени били и дати за терапията – от 25 февруари до 16 март.

Тогава младите хора решили на четвъртия рожден ден на Преслав на 12 февруари да организират голям благотворителен концерт под надслов „Надежда за Преслав“, с който да съберат нужната сума за лечението. Цвети пък се съгласила за избраната дата, тъй като е убедена, че тя достави радост и ще се запомни от детето.

За концерта Община Велико Търново е осигурила безвъзмездно зала, както и мултимедия. Съмишленици също започнали да се включват. Студентите поканили различни изпълнители и състави от Велико Търново и София, които ще участват благотворително, без хонорар. Подкрепящи каузата пък ще участват с благотворителен базар като средствата от продадените сувенири и подаръци също ще отидат за лечението на Преско.

Утре от 18:30 часа концертът се организира в Голямата зала на Общината. Потвърдилите за участие състави и певци, са: Маги Джанаварова, Тихомир Митов, Йорданка Йорданова, Искрен Тончев /Искрата/, ученическият духов оркестър при СУ „Емилян Станев“, танцова школа „Зоки“,  танцов клуб „Белонога“; клуб „Усмивка“,  танцова формация „Търновска царица“, класически балет с педагог Марин Удварев – Магдалена Христова и Ралица Чокойска,  и изпълнителите Яница Русева и Марсел. Водещ на концерта ще е репортерът Димитър Върбанов.

В благотворителния базар със свои ръчно изработени сувенири и творби пък ще се включат потребителите от Дневния център за деца и младежи с увреждания „Дъга“, Милена Димитрова, Мерин Зияева, Ивалина Александрова, Таня Динева и Йоана Саръиванова.

Цветелина Кръстева вярва в успешната кауза и е убедена, че малкият Преслав един ден ще се подобри значително.

„За мен трудноситте не са пречка, а по- скоро причина да продължа да се боря! Чувствам се длъжна да го направя, а трудностите не ме събарят! Колкото повече са трудностите, толкова по-бързо се изправям и продължавам. За мен няма спирка просто!“, споделя през усмивка младата майка.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари