Митрополит Антоний ще замести патриарх Неофит в отслужването на празничните литургии

2
Негово Светейшество е във ВМА
Негово Светейшество е във ВМА Снимка: bTV

Негово Светейшество е във ВМА

За вярващия човек всекидневно се случват чудеса. Нашите духовни очи, като че ли са затворени за чудесата около нас, защото сме свикнали да възприемаме чудото като фойерверк, светлини и светкавици, но чудото е човешкият живот. Чудесата ни съпровождат, но трябва да имаме очи и уши за тях. Винаги трябва да благодарим на Бог“.

Това каза Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, цитиран от bTV​.

Митрополит Антоний ще замести патриарх Неофит и ще отслужи светата литургия в катедралата „Св. Александър Невски“ довечера в 18:00 часа както и рождественската литургия на 25 декември в в 9:30 часа.

Негово Светейшество е във ВМА, където лекарите се грижат за неговото възстановяване и здраве. Той е в стабилно състояние. По препоръка на лекарите не се допускат лица до него, за да бъде запазена стерилна обстановка. Българската православна църква призовава всички да се молим, защото молитвата е най-голямото оръжие на всеки един християнин и най-великото чудо, което Бог върши по нашите молитви“, каза Западно и Средноевропейският митрополит Антоний.

Той обясни как да се подготвим за празничните дни.

Преди всичко трябва да се подготвим с молитва осъзнавайки чудото, което се извършва на Рождество Христово. Днешният ден, Бъдни вечер, е вечерта, в която всички се събираме не около веществената трапеза, а около духовната, в която очакваме да се роди спасителят, разтваряме яслите на сърцата си, за да можем да го посрещнем“, каза митрополит Антоний.

По думите му сме отвикнали да казваме „благодаря“ дори на най-близките около нас.

Оправдавайки се със суетата на ежедневието и забързания живот, като че ли все по-малко имаме време за стойностните неща в нашия живот, а те са непреходните, а не материалните. Войните, кризите, пандемиите ни карат да се замислим за преходността на човешкия живот и за краткия срок. Тогава осъзнаваме къде е истината“, допълни митрополит Антоний.

В навечерието на Рождество Христово той отправи послание към вярващите:

Мир в сърцата, любов, която да раздаваме, да бъдем Христови ученици и миротворци, да свидетелстваме чрез делата на любовта и вярата и да се молим Бог да благослови България и да ни даде по-добри бъднини“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари