Митничари, задържани за прибиране на подкупи, са осъдени на глоба от 5 хиляди лева

0
Прегрешението на седемте митнически служители от ГКПП-Лесово беше преди 7 години
Прегрешението на седемте митнически служители от ГКПП-Лесово беше преди 7 години Снимка: © Анелия Николова / Дневник

Прегрешението на седемте митнически служители от ГКПП-Лесово беше преди 7 години

Митничари, задържани в края на 2016 година, за системно събиране на подкупи от шофьори на товарни автомобили и превозвачи, бяха освободена от наказателна отговорност и се отърваха с административно наказание глоба от по 5 хил. лева на втора инстанция, съобщиха от прокуратурата. На първа инстанция те бяха оправдани.

Седемте митнически служители от ГКПП-Лесово бяха признати за виновни за това, че като длъжностни лица, са използвали служебното си положение, за да набавят за себе си парични суми в различна валута. Престъплението е извършено в периода от март 2014 г. до началото на ноември 2014 г.

На свое заседание днес Апелативният специализиран съд прие, че има достатъчно доказателства за вината им. За извършеното престъпление законът предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода, Подсъдимите обаче не са осъждани за престъпления от общ характер и затова те са освободени от наказателна отговорност и им наложи административно наказание - глоба.

Съдът е отнел в полза на държавата всички парични суми в различна валута, иззети при претърсването и изземването на Митнически пункт Лесово. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

При арестуването на митничарите беше съобщено, че те са събирали от 50 до 400 долара от превозвачи и шофьори, в замяна на бързото и безпроблемно преминаване на митническия контрол.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари