Мит ли е, че България е богата на водни ресурси?

1
Събитие, организирано от платформата "Климатека" по повод Световния ден на водата ще отбележим на 22 март
Събитие, организирано от платформата "Климатека" по повод Световния ден на водата ще отбележим на 22 март Снимка: Ивона Величкова / БТА

Събитие, организирано от платформата "Климатека" по повод Световния ден на водата ще отбележим на 22 март

В резултат на климатичните промени се очаква водните ресурси в България да намалеят. Това може да обостри риска от воден дефицит в уязвимите райони, а в години с особено неблагоприятни условия – и на други места. Това каза доц. Емил Гачев по време на събитие на тема "Мит ли е, че България е богата на водни ресурси?", което се проведе в София. Събитието е организирано от платформата "Климатека" по повод Световния ден на водата, който ще отбележим на 22 март, предаде БТА.

По думите на доц. Гачев една трета от населението на света изпитва недостиг на вода, водният ресурс остава дефицитен и този проблем ще се задълбочава поради нарастващото население. Той уточни, че водният ресурс намалява поради лошото стопанисване на водите и замърсяването. По думите на д-р Валентин Симеонов промяната в циркулацията на океана и по-специално забавянето или спирането на Гълфстрийм ще доведе до сериозно намаляване на валежите в България.

Доц. Гачев подчерта, че България е богата на водни ресурси, но това е в известна степен заблуждаващо.

Според данни за периода 1990-2018 г. пресноводният ресурс на страната ни е около 100 млрд. куб. м годишно. "Това е малко измамно, защото три четвърти са транзитните води на река Дунав. Вътрешният отток на територията на страната е около 25 процента от цялото количество", посочи доц. Гачев, допълвайки, че се наблюдава неравномерност на оттока – той варира от 10 до 30 млрд. куб. м годишно в зависимост от валежите.

Площта на вътрешните водни басейни в страната ни е около 200 000 ха. По думите на д-р Симеонов речният отток в България е намалял поне с 34 процента в последните 30 години. Италия и Испания са още по-зле.

Доц. Гачев обясни, че България е в положение на валежна сянка – това определя сравнително малкото валежи у нас спрямо други страни от Европа и дори Балканите. Едни от най-сухите райони в страната са в североизточната ѝ част.

Според Гачев, България може да се приеме за износител на водни ресурси, тъй като повечето ни вътрешни реки са малки, а единствените ни по-големи реки, които са в южната част на страната, напускат нейната територия и отиват в Гърция и Турция.

Както обясни д-р Симеонов, едно от нещата, определящи наличието на вода са резервоарите, но важно е да се подчертае значението на горите – ако нямаме гори, няма вода. "Те увеличават количеството на водни пари, привличат дъжда, преразпределят дъждовния поток, улавят водата от мъгли и облаци", посочи той, допълвайки, че отчетливо е намаляването им в световен мащаб (според някои прогнози, Амазония може да изчезне до 50 години), но основното притеснение у нас са все по-честите горски пожари, за които ние не сме подготвени.

"Това, което трябва да направим в България, е да опазим горите. Трябва да направим разлика между различните видове гори – естествените гори са ценни, изкуствените не са устойчиви и водят до засушаване", заяви д-р Симеонов.

Водопотребление и решения за неговото подобряване

Основното количество води в миналото у нас са били използвани в промишлеността и поливното земеделие, но след кризата в тези два сектора, ползването на водния ресурс е намаляло от над 14 до 5-6 млрд. куб. м.

Към днешната дата най-голяма част от водопотреблението у нас отива за промишлеността, доста по-малки части за селско и горско стопанство и за питейно-битови нужди.

Според посочените от доц. Гачев данни, около 100 л на ден е водопотреблението на човек в домакинствата у нас.

На средногодишна база силен воден стрес нямаме никъде на територията на нашата страна. Въпреки това воден недостиг може да се наблюдава в определени райони с недостатъчни ресурси.

"Всичко това може да доведе до недостиг на питейна вода, намаляване на производителността в селското стопанство, недостиг във всички индустриални нужди, включително и туристическата индустрия, повишен риск от епидемии, намалено количество на вода за охлаждане в енергетиката. Това са стресови условия за цялото общество и цялата държава", обобщи доц. Гачев.

Той допълни, че определянето на загубите на вода обикновено е трудно, но 55-60 процента от водата у нас се губи в процеса на доставка до потребителите, като по някои оценки достига и до 70 процента. В Германия тези загуби са оценени на 3 до 5 процента.

Сред решенията на проблема могат да бъдат подмяна на остаряла и амортизирана инфраструктура, добър мениджмънт на течовете, разумен контрол на подаваното налягане.

Тъй като над 85 процента от водата отиват за промишлени нужди, там е необходимо въвеждане на производства със затворени цикли на водоползването, повторно използване на отпадната вода.

Както стана известно от презентацията, една трета от водоползването в Европа се пада на селското стопанство. Затова там е необходимо въвеждане на по-сухоустойчиви култури, насочване на земеделските субсидии към производства с по-малък разход на вода, образование на земеделските производители за икономични практики на водопотребление, изграждане на мрежи с повишена ефективност на водопренос и разпределение (в Гърция тези мрежи са довели до 95 процента по-висока ефективност при използването на вода), да се ползва дъждовната вода.

За ефективно използване на водата в бита много може да помогне изграждането на пречиствателни съоръжения, позволяващи повторно използване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    2
    Питане
    Въпрос до общинското ръководство,кмет,съвет и област: Защо се задъват и пресушават чешми,каптажи? Я се огледайте загубеняци? Защо след Бяла по пътя за Плевен след кръстовището за В Търново ,след 300/500 метра чешмата е задънена на отбивката в дясно посока Плевен? Чешма с ледено студена вода,голям дебит.Всички пиехме вода от там.Неясно е от коя година е направена,кое беленско говедо я задъни и вече няма вода? Защо чешмата в кв Средна Кула я задъниха и кой? На кръговото преди пътя за Басарбово? В Николово чешмата защо няма вода? Ало другарю кмет,Вие как управлявате и контролирате водните ресурси,а в случай на криза не дай боже,война или природно бедствие от кой чучур ще смучем и наливаме,от кожения на кмета или от коженият чучур на русенски общинар ли?
  • 7
    1
    Може ли да кажа?
    В резултат на лошото управление на водите и водните ресурси в България важи една поговорка потвърдена и от баба Ванга: Вода ке газят,жадни ке одят.Ке слагате вода у буркани.Алчност дива на ВиК дружества,частни бизнес интереси които са лице на задкулисието в България което е организирана престъпност,политически протекции,архитектура от времето на социалистическата номенклатура на България изградена от бившата ДС и БКП,безстопанственост на общини и ВиК дружества,безотговорност представена от фигуранти на политическата престъпност ще доведат до безводие и неясно защо високи цени на питиейната вода.Схеми,банди на мутри и политици управляват процесите и живота на обикновенният български гражданин и селски труженик.В разпиляването на водите и водните богатства и поливни съоръжения,най голям дял имат ПП"ГЕРБ" ,доказано поне за Русенска област.Демократите,социалистите и те не са никак назад поне от 1999/2001 година насам.Направете си изводите: 2 евро и 40 цента за кубик вода докарана от Сливо Поле или от град Русе,район "Цветница".Системи и водни сондажи изградени много преди сегашните управници и собственици на фирми и дружества когато и в най смелите си мечти и сънища не са си представяли че ще бъдат на такъв шланг,а са карали на баничка,боза и "Арда" с филтър на еспресо в работническото барче на завода,предприятието или местната комсомолска организация.Дрънкат от сутрин до вечер,врели некипели и вардят хладилника.Има Хора къде не трябва да излизат от ЗАТВОРА.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари