Миролюба Бенатова: Какво сега се изненадваме, че не вярваме на очите си? Научени сме така

1
Признавам си, че моето откритие колко историята не съвпада с написаното в учебниците и разказаното от дядо ми, отне десетилетия
Признавам си, че моето откритие колко историята не съвпада с написаното в учебниците и разказаното от дядо ми, отне десетилетия

Учили сме история, в която Съветският съюз е светъл пример. Освободител. Борец с фашизма. Победител над Хитлер. Децата още учат почти по същите учебници

Не сме учили, че Хитлер и Сталин са се възхищавали един на друг. Че Сталин е позволил на Хитлер да напредне. Били са заедно в началото. И някак встрани сега остават приликите между Сталин и Путин.

Признавам си, че моето откритие колко историята не съвпада с написаното в учебниците и разказаното от дядо ми, отне десетилетия.

Първо, да се разделя с болезненото убеждение, че дядо ми винаги е прав.

Второ, да се срещна с историите на други дядовци. Заболя ме да разбера какво се е случвало, отвъд плакатите.

Научих нещо от историята от книгите, прочетени след 30та ми година. Научих за неразказаната история, когато си позволих да се свържа с болката на жертвите на онова време. Съвсем съзнателно търсих да чуя техните разкази и разкази на техни близки. Четох сборници, рових в комисията по досиетата. Отидох в Белене.

Видях жертвите.

Видях и колко от тях са принудени или са избрали да похвалят собствения си агресор. Да му се подчинят. Заради бъдещето на децата си. Заради слабост. По различни причини.

Та, мисълта ми е за Съветския съюз. В България има много поколения, дори и след моето, които живеят в същата идеологема, като тази в която съм израснала аз, по времето на социализма.

Да не говорим и за разочарованието от "мечтания запад", който за много от нереализираните там се превърна в "гнил". А гнил, Западът беше в пропагандата на социализма.

Живели сме в света на думите, които не отговорят на реалността. Но сме успявали да живеем. Да оцеляваме. Да си затваряме очите и да казваме, че не сме знаели.

Какво сега се изненадваме, че не вярваме на очите си. Научени сме така.

Миролюба Бенатова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    7
    Още някой
    Да взема да обясня някои неща на Русенеца, понеже историята е малко по-друга. Хитлер идва на власт, защото износа на комунизъм от СССР заплашва едрия капитал в Германия и не само там. Да, недооценката на запада за това каква заплаха всъщност е нацизма е факт и това струва скъпо на тези държави в последствие. С подписването на пакта за ненападение Сталин всъщност дава гръб на Хитлер за да атакува Полша (част от която окупира и СССР) както и западна Европа. Ако този пакт не беше подписан Хитлер нямаше да рискува война на 2 фронта. Всъщност времето което Сталин се опитва да спечели се пропилява защото той не подготвя особено добре СССР за войната и до последно не предприема нищо въпреки доказаните разузнавателни сведения за нападението на 22 юни. И не на последно място трябва да се спомене, че по заръка на Сталин емисари на БКП в края на 1940 и началото на 1941 са агитирали България да се присъедини на страната на Германия. И после когато нещат се обръщат същите тези стават борци срещу фашизма.
  • 1
    6
    Bonkerz
    И аз това се питам. Защо за русоробите едните са кравари, а другите братушки, като двете страни правят едно и също? И защо винаги извъртят нещата към САЩ сякаш така зверствата на руснаците нямат значение. И тръгнал да защитава Сталин - най-големият сатрап в историята, избил повече руснаци даже от Хитлер...
  • 0
    5
    до 4
    Докато си в състояние на умиление да ми обясниш каква е разликата между това, САЩ да нападнат някоя страна нещо, което се е случвало десетки пъти и Путин да нападне Украйна? Вероятно ще кажеш, че САЩ го правят демократично, а Путин като диктатор? Знаеш ли, че за 20 години окупация на Ирак над 1 000 000 цивилни иракчани са убити или измрели поради окупацията? Демокрация ли е България? Защото Кирчо преди седмица каза, че не е проблем да плаща в рубли, а няколко дни след това явно след инструктаж отгоре прес шефката му каза обратното? И докато се делим на путинофили и путинофоби, по-добре да гледаме и вземаме пример от Унгария, че те са унгарофили и си гледат собствените интереси, без значение кой какво им казва!
  • 7
    4
    До 1
    Предизвика сълзи на умиление към Сталин!
  • 4
    3
    Браво на русенци
    Браво на коментар втори. Така хубавого поставяш на мястото всеки лашист. С техните камъни по техните глави. БРАВО
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари