Мира Радева: Протестите отрязаха пътя на ГЕРБ

0
Протестите и изборните предпочитания на българите
Протестите и изборните предпочитания на българите

Протестите и изборните предпочитания на българите

БСП не може да падне по-ниско, отколкото социолозите регистрираме, защото в момента в играта са включени т.нар. твърди ядра на симпатизанти. Истинската битка на каквито и да е избори обаче е за т.нар. „електорална периферия“. Т.е., това са хората, които в даден момент харесват едни партии, а след това гласуват за други“.  Това заяви социологът Мира Радева в предаването „Свободна зона с Георги Коритаров“ по ТВ Европа.

Протестите отрязаха пътя на ГЕРБ към избирателите от периферията. Партията на Бойко Борисов едва ли ще падне като проценти повече от това, което е в момента. Трябва да се има предвид и още един много важен факт, който всички социолози много добре знаем. Има т.нар. социално желателни отговори. Много често, когато ни питат, сме наясно, че конкретен наш отговор се харесва, а друг – не – от определени групи хора. Става дума за социалния конформизъм. ГЕРБ все още има известен потенциал сред хора, които се чувстват неудобно да кажат „каквото и да са правили, аз пак ще гласувам за тях, защото не ми харесва политическата мешавица, която се задава. Не само ГЕРБ има скрит потенциал, а и партията на Слави Трифонов. Това нещо го видяхме на референдума през 2016 г. Освобождават се и полета в т.нар. патриотичен и националистичен вот или при избирателите на „Воля“ на Веселин Марешки. Така че там може да очакваме изненади. Една партия като ДПС също се подценява много. Там също има допълнителни механизми като мобилизацията, която партията е започнал. В изследванията влизат много хора от групи, които са подценени. Това са предимно слабограмотните, които не искат да попълват картите с въпросите ни“, обясни Мира Радева.

„Огромният проблем на БСП поне от 20 години насам е, че много трудно достига до младите избиратели, до техния език и разбирания за света. Неслучайно патриотичният вот, който е младежки, си намери други пътеки и изрази. Дори класическото русофилство отиде в други изразители, защото БСП, заради вътрешната си структура, години наред тази феодална и закостеняла организация пречеше на младите хора да бъдат интегрирани. Патосът на Корнелия Нинова да вкара млади лица в партията ми е симпатичен, но ми се струва, че продължаващите вътрешни битки ще им попречат. Точно това ограничава и пътя на БСП към периферията от избиратели. Разбира се, партията носи и негативи от своето управление, защото всеки път социалистите са си отивали от властта“, категорична е Радева.

„Всички социолози сме обединени около факта, че никой няма как да влезе в следващия парламент в ролята на „бащицата“, който ще спечели с мнозинство изборите. Вотът едва ли ще реши и дълбокия нонсенс, в който е изпаднала българската политика. Истината е, че в българското общество има тежки разделителни линии по много паралели. Много трудно е то да отговори как ще се управлява след ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов поддържаше усещането за някакво спокойствие, статукво и сигурност, правейки немалко лупинги. Веднъж управлява с „градската десница“, докато сега е с патриотите. Единственото, което е важно за ГЕРБ, е как ще се съхрани като политически субект, ще успее ли да преодолее фронта анти ГЕРБ, ако се образува, и ще понесе тези тежки удари. Дали партията ще тръгне по пътя на НДСВ, защото формацията на Симеон Сакскобургготски не понесе ударите. Истината е, че дори още през 2003 г. „царската“ партия не можа да спечели местните избори, каза още социологът.

„Управлението, което и да е то, има нужда усещането, че е наблюдавано. Аз дори съм разочарована, че хората не реагираха много по-рано и приемаха едни ситуации, при които веднага трябваше да излязат на улицата. Повод за това е например пренебрегването на резултатите от референдума. В момента има една фиксация в това да махнем корупция, дано да се случи, но тя е навсякъде по света. Вторият момент са скандиранията „да махнем тия“. Добре, но ние ще ги заменим просто с други. В този смисъл ми беше симпатична идеята да се преосмислят правилата с нов конституционен проект, макар че това беше като хващане на удавник за сламка. Всеки път фиксацията на протестите ни е в призива „стани да седна“. България има нужда да се преосмислят правилата, но идеята на ГЕРБ в последната минута с проект за конституция имаше обратен ефект и дори е контрапродуктивна. В този смисъл, не очаквам партията да заложи на тази идея в предизборната кампания. Претенденти за тази идея обаче не са само от ГЕРБ, а и Слави Трифонов, Румен Радев с претенциите за президентска република, както и Мая Манолова, която държи да има мажоритарна избирателна система“, коментира Радева.

„Участниците в протеста са с много разнообразни представи. Ако погледнем, няма българска институция, която да не е отричана от 2/3 от българите. Лесно е да не харесваш, но е трудно да се обединиш около това, какво искаш. Тук вече започва пълният разнобой. В протестите със сигурност има голяма доза градска десница, независимо дали е софийска, варненска, бургаска или пловдивска. Това са хора, които наистина не се чувстват представени от ГЕРБ. „Зелените“ са по същия начин, но друг е въпросът, дали имат социалната база. В същото време на протестите Васко Кръпката заяви, че не иска да бъде управляван от Бойко Борисов, Румен Радев, Мая Манолова, Слави Трифонов, Корнелия Нинова… Това означава, че казваш „аз не искам да живея в тази държава“, защото тези хора не са самозванци, а някой ги избира“, допълни Мира Радева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари