Министерството на финансите не успя да изтегли нов дълг от 500 милиона лева

1
Държавата получи малко поръчки на висока цена
Държавата получи малко поръчки на висока цена Снимка: БГНЕС

Държавата получи малко поръчки на висока цена

Финансовото министерство е отхвърлило всички оферти на днешния аукцион за пласиране на 10.5-годишни дългови книжа за 500 млн. лв. заради високата цена, предложена от инвеститорите.

Интересът към тези ДЦК, чийто падеж е октомври 2032 г., не е бил особено голям, става ясно от съобщението на МФ. Направените заявки са били за 452,45 млн. лв - под сумата, която правителството планираше да вземе. В крайна сметка МФ не е одобрило заявените поръчки, "отчитайки състоянието на фиска и целта за финансиране при оптимална възможна цена".

Това бе опит за трета дългова емисия за годината и първата с толкова дълга срочност. За последно продан на книжа за 10 години и половина финансовото министерство одобри октомври миналата година, като емисията бе в обем от 500 млн. лв., а постигнатата среднопретеглена лихва бе 0,53%. Тогава предложената от МФ годишна доходност бе 0,1%, а при настоящия аукцион очакванията бяха за 1,5%.

С отхвърлените поръчки новопоетият дълг от началото на годината остава 1 милиард лева, тъй като при предишните две предлагания на книжа с по-ниска срочност офертите бяха одобрени. Според бюджета през 2022 г. държавата може да поеме 7,3 милиарда лева нов дълг. Правителството погаси през март над 1.3 млрд. евро по стари задължения.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари