Министърът на земеделието: Час по-скоро подайте заявления за обезщетение след градушката

0
Има бюджет от 5 милиона лева за тази година, насочен точно за пострадали от неблагоприятни климатични условия
Има бюджет от 5 милиона лева за тази година, насочен точно за пострадали от неблагоприятни климатични условия Снимка: БГНЕС

Има бюджет от 5 милиона лева за тази година, насочен точно за пострадали от неблагоприятни климатични условия

Министърът на земеделието Иван Иванов призова пострадалите от градушката стопани в Садово да подадат в най-кратки срокове заявления за обезщетение. Пред Радио Пловдив той напомни, че срокът за това е 7 дни и, че ако няма искане до фонд "Земеделие" няма как да тръгне процедурата по описване, оценяване и плащане на щетите.

"Има 5 милиона бюджет за тази година, насочен точно за пострадали от неблагоприятни климатични условия. От страна на министерството ще направим всичко възможно, за да придвижим по- бързо процедурата", декларира Иванов и добави, че с негова заповед обезщетението може да се получи в едноседмичен срок след обработката на документите.

Министърт разясни, че размерът му ще е до 80% от средните производствени разходи за отглеждане на съответната култура за хората без застраховки, а за тези, които се се застраховали, плащането е наполовина. Цените се определят от данните, които предоставя Системата за агропазарна информация.

Иван Иванов не прие укора, отправен от кмета на Садово Димитър Здравков, че хората нямат доверие на механизма за обезщетяване и оттеглят заявленията си. По думите му местните власти инспирират напрежение, което не помага на хората.

"Нека не се привнасят вътрешно партийни проблеми" призова Иванов.

В отговор на мнение на земеделски производител от Чешнегирово, който сподели, че не се застрахова, защото условията не са изгодни, министърът на земеделието отговори, че е изненадан от споменатото изискване събитието да е станало след 1 юни, но изрази готовност за разговор със застрахователите. От думите му стана ясно, че държавата заплаща 65 % от застрахователната полица за различни култури. Бюджетът, отделен за тези разходи е 3.5 млн. лева.

Иван Иванов отправи покана към пострадалите от Садово да се срещнат с екипа на министерството в София.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари