Министърът на културата отговори на Христо Мутафчиев: Не определям аз заплатите на артистите

0
Мутафчиев поиска началната заплата за артистите да стане 1500 лева
Мутафчиев поиска началната заплата за артистите да стане 1500 лева Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Министърът на културата Атанас Атанасов отговори задочно на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев

Вчера той обяви, че гилдията е в готовност за протест, ако не бъдат вдигнати стартовите заплати на работещите в сферата на сценичните изкуства.

Мутафчиев поиска началната заплата за артистите да стане 1500 лева.

"Министърът на културата не може с магическа пръчка да направи заплатите някакъв определен номер... цифра. Заплатите се определят с браншовите организации, с цялостната работа с директорите на институтите, така че ще работим заедно в тази посока", заяви днес пред репортери в Народното събрание Атанасов, предаде OFFNews

На въпрос поискал ли е от министъра на финансите повече средства за артистите, той отговори: "Още в януари месец го направихме това, което се видя с бюджета".

За предстоящата скоро актуализация на бюджета Атанасов заяви, че все още не е говорил по същество с министъра на финансите.

Атанас Атанасов коментира и казуса с Младежкия театър, част от чиято сграда може да бъде дадена на КЕВР. Министърът каза, че бил изненадан от реакцията на театъра и научил за нея от социалните медии. Само преди две седмици пък имал разговор с директора на театъра. Бил изненадан от казуса с Младежкия театър, научил от социалните медии. "Никога не е имало съмнение, че Министерството на културата (МК) застава зад своите театри", заяви Атанасов.

По думите му въпросът може спокойно да се реши, а становището на МК че, че застава безапелационно зад театъра.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари