Министърът на икономиката: Няма как да бъдат свалени цените на вносните продукти

1
​​Колкото повече се произвежда в България, толкова ще е по-евтино, посочва Богдан Богданов
​​Колкото повече се произвежда в България, толкова ще е по-евтино, посочва Богдан Богданов

​​Колкото повече се произвежда в България, толкова ще е по-евтино, посочва Богдан Богданов

Уж укротената инфлация през лятото явно не успокоява правителствата в Европа. Поради това редица държави започнаха с мерки срещу високите цени, включително и замразяването им, уплашени, че идва нов шок от зимна скъпотия.

България засега е заложила на по-мека политика. Насърчаване на родното производство - това е една от мерките, които държавата ще прилага срещу инфлацията.

Според министъра на икономиката Богдан Богданов няма как да бъдат свалени цените, когато повечето от продуктите са вносни, пише вестник "24 ЧАСА".

Колкото повече се произвежда в България, толкова ще е по-евтино, посочва Богданов. Освен това ще се разчита на активни действия на регулаторите, за да защитят интереса на потребителите при нелоялни търговски практики и картелни споразумения.

Богданов очаква средна годишна инфлация от около 8% през 2023 г. и спад през следващата година. “Надявам се да няма фактори, които помпат изкуствено инфлацията”, посочи министърът. И допълни, че инфлацията през август се е вдигнала само с 0,4 на сто спрямо юли. Ако погледнем годишните данни, то трябва да се върнем до ноември 2021 г., за да открием по-малък ръст на инфлацията на годишна база, каза още Богданов. От февруари 2022 г. до май тази година скоковете били двуцифрени, с рекорд през септември м.г. от 18,7% спрямо същия месец на 2021 г.

В сряда темата за цените коментира и премиерът Николай Денков. По думите му правителството работи за намаляване на инфлацията, но това нямало как да се случи със забрани, защото тогава цените се вдигат.

“Ние не създаваме изкуствен дефицит, трябва да има голямо предлагане, което ще ги държи възможно най-ниски”, посочи премиерът.

Правителството обсъждало и други мерки за намаляване на инфлацията, но още било рано да бъдат обявени.

Други държави обаче са избрали твърд подход към инфлацията и прилагат рестрикции, таван на надценки и цени.

Последният пример е от Гърция, чието правителство поиска от супермаркетите да предоставят на властите списък с цените на основните храни, които предлагат. Причината е, че през август храните са поскъпнали с 10,8% на годишна база.

Големите вериги ще дават информация за колко купуват стоките от своите доставчици, за да се установи кои продукти са станали скъпи и да не се допускат свръхпечалби, заяви министърът на развитието Костас Скрекас. Конкретно за плодовете и зеленчуците ще трябва да публикуват цените на дребно, както и да пуснат продукти с отстъпка от поне 5% спрямо стойността им преди 20 септември. Очаква се тази мярка да осигури достъпни цени поне до Коледа.

“Нашата цел е да имаме постоянни и видими спадове в продажните цени и да засилим конкуренцията”, каза Скрекас. А търговците, които предлагат фалшиви отстъпки, ще бъдат изправени пред солидни глоби.

По отношение на горивата продължава контролът на маржа на печалбата в бензиностанциите. През август Гърция наложи таван на печалбата на най-важните училищни принадлежности и бойлерите, котлите и продуктите, които подгряват вода. В тази връзка Скрекас спомена, че при училищните пособия се наблюдава поевтиняване с 10% и увеличени продажби.

В Хърватия цените на 30 храни бяха замразени с наредба на правителството в опит да бъдат омекотени ефектите от инфлацията. Миналата седмица правителството представи пети пакет от мерки от началото на годината, когато страната стана част от еврозоната. Всички продукти имат специален етикет, така че се разпознават по-лесно.

Сред новите продукти с ограничени цени са кисело мляко, ненарязано сирене гауда, ориз, спагети, яйца, свински врат без кост, телешки с кост, кренвирши, картофи, моркови и други. Търговците могат да ги продават и под определения максимум. За олиото, млякото, брашното, захарта, цяло пиле и свинската кайма остават ограниченията от предишния пакет мерки.

“Търговските вериги се съгласиха в разговори с правителството да намалят цените на определени продукти и аз съм сигурен, че част от тях ще се върнат на равнището от края на миналата година. Очаквам от тях сътрудничество”, заяви премиерът Андрей Пленкович.

Държавата помага и с енергийните сметки - цената на тока остава същата, но прагът на потреблението, при което има евтина тарифа, се вдига от 2500 на 3000 киловатчаса. Пленкович посочи, че има мерки, предназначени специално за пенсионерите и семействата. Тези с пенсия до 700 евро например получават еднократна подкрепа от 160 евро. По 150 евро получават инвалидите, а по 100 евро са предвидени за безработните.

Сваляне на цените на хранителни стоки с 10% обявиха в Северна Македония. Мярката беше обявена от министъра на икономиката Крешник Бектеши. Продуктите са разделени в 25 категории, а списъкът е задължителен за всички търговци на дребно. Сред намалените храни са основни продукти като ориз, брашно, хляб, месо, мляко и дори някои сладкарски продукти като вафли. На стоките ще има надпис “Гарантирана цена”. Списъкът е публикуван на сайта на Министерството на икономиката и вече е разпространен във всички вериги.

По-ниските цени ще важат до 30 ноември, а продуктите трябва да са по-евтини в сравнение с цените от 1 август. Списъкът вероятно щял да бъде разширен, а целта е общата инфлация в хранителния сектор да падне с 4-5 на сто, след като в момента е 10%.

В търговските вериги в Сърбия ще бъдат намалени цените на още 16 продукта до 31 декември като част от кампанията “По-добра цена за хората”. Сега са включени брашно, олио, кисело мляко, маргарин, сирене за мазане, лук, боб, зеле, пастет, хотдог, замразен грах, конфитюр, бисквити, паста за зъби и сапун. Според министъра на финансите Синиша Мали при пазаруване на въпросните стоки можело да се спестят повече от 1000 динара.

Във Франция търговци и правителство обединяват усилия в опит за натиск над производителите на храни да намалят цените с 2 до 5%. Като аргумент се посочва, че по-ниските цени на суровините и енергията означават, че производството на храни и други потребителски стоки не е толкова скъпо.

Франция има регулации, определящи годишен прозорец за преговори по цените от 1 декември до 1 март. Сега се обмисля закон, който ще изтегли напред преговорите и те да приключват до 15 януари.

Поискахме от 75-те най-големи доставчици и дистрибутори да ускорят ежегодните преговори, така че цените на потребителските стоки да могат да бъдат намалени не по-късно от началото на 2024 г., заяви говорителят на френското правителство Оливие Веран. Според данните на Националния статистически институт на Франция годишната инфлация в страната се е ускорила до 4,9% през август. В същото време покупките на хранителни продукти са намалели с рекордните 11,4% за година и половина.

Финансовото министерство във Франция пък обяви планове да разреши продажбата на горива на загуба. Решението отменя практика, въведена през 1963 г. от опасения, че по-големите търговци могат да изтласкат малките от бизнеса, като предлагат изкуствено ниски цени. Сега обаче Елисейският дворец иска да отмени забраната, за да ограничи растящата инфлация. Само в енергетиката през август цените са се повишили с 6,8%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 20
    1
    Ф16
    Да бе неможещи,неискащи сте.Как само един и същ продукт в Лидл Германия, Гърция и с 30% по надоле от в нашите магазини.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари