Министър Сандов: Има заповед ТЕЦ "Марица 3" да не отваря

0
България е осъдена за наднормени нива и системно нарушение по отношение на серния диоксид
България е осъдена за наднормени нива и системно нарушение по отношение на серния диоксид Видео: БНТ

България е осъдена за наднормени нива и системно нарушение по отношение на серния диоксид

"България е осъдена от Европейския съд в Люксембург за наднормени нива и системно нарушение през последните години по отношение на серния диоксид в югоизточен район. Това е първо решение, то е установително, но по тази наказателна процедура следва ЕК да установи дали това нарушение е прекратено, в противен случай ще отправи нов иск и този път носи финансови санкции за страната ни."

Това съобщи на брифинг вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, предаде БНТ.

Това решение, за съжаление, е очаквано, тъй като България системно неглижира този въпрос. Даже обратното - работи срещу предписанията на ЕК, заяви Сандов. Надномерните нива на серен диоксид водят до тежки здравословни проблеми за населението, допълни той.

Здравето не може да бъде заменено, за разлика от енергията, подчерта министърът.

Той коментира и предвидения за днес, а по-късно отложен протест на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград.

Системно са нарушавани нивата на серен диоксид, установено е от измервателната станция в града. Някои от стойностите са преминали алармения праг, което означава три пъти завишаване на нормите.

Обследва се доколко операторът е спазил изискванията на Наредба на МОСВ за текущ мониториг за емисиите. Инсталациите трябва да работят на поне 70%, за да може това да е факт. Получаваме информация, че в момента на изследването инсталацията е работила на по-нисък капацитет и е предпоставила измерването да не е качествено, обясни министър Сандов.

Има заповед това предприятие да не отваря, подчерта Сандов.

Колкото до протеста - синдикатът на ТЕЦ "Марица 3" явно не знае как се организират протести. Днес установих наришения, свързах се със Столична община и автобусите не стигнаха до София, категоричен е Сандов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    1
    Вико
    Сандов да се маха от това министерство, само поразии прави. Оставя сума народ без работа и доходи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари