Министър Пеканов обяви план за работниците от Маришкия басейн

0
Правителството ще се бори индикативната дата за затваряне на въглищните централи да бъде 2040 г
Правителството ще се бори индикативната дата за затваряне на въглищните централи да бъде 2040 г Видео: bTV

Мярката ще влезе в Плана за възстановяване 

Държавно предприятие „Конверсия на въглищните региони“ ще извършва рекултивацията на старите рудници след спирането на тяхната работа, като в него ще работят работници и служители от Маришкия басейн. Мярката ще влезе в Плана за възстановяване и беше обявена след разговори между властта и синдикатите, предаде bTV 

1,7 млрд. лева от общо 2,4 млрд. лева от Фонда за справедлив преход ще бъдат инвестирани в региона, като „именно с тези средства ще бъдат създадени нови устойчиви работни места с достойни доходи“, обяви вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов.

Той подчерта, че рекултивацията ще отвори много работни места, като с труда на бившите миньори ще се създадат условия за идване на нови инвеститори и разгръщане на нови производства.

Правителството ще се бори индикативната дата за затваряне на въглищните централи да бъде 2040 г. Пеканов отбеляза, че изискване на ЕК е да се посочи времева рамка, която след това да бъде финализирана от следващите кабинет и Народното събрание.

Той подчерта, че предишните управляващи не са имали никакви действия по въпроса, „защото темата е трудна“, а сега трябва да се гарантира, че ще бъдат получени парите от Европа.

„В Националния план за енергетика и климат има два липсващи момента – плавният преход към безвъглеродна икономика и въпросът за ядрената енергетика. Тези два въпроса са свързани – когато вадим базова мощност, трябва да я заместим с друга“, подчерта и енергийният министър Андрей Живков.

Какво мислят синдикатите

Днешният протест под прозорците на властта вероятно ще се повтори скоро, защото следващият парламент и редовното правителство може да ревизират договореното днес със служебния кабинет, отбеляза Пламен Димитров от КНСБ.

По думите му има важни въпроси, по които тепърва трябва да има развитие като това България да поиска замразяване на цените на емисиите. Освен това, трябва да се търси финансиране за внедряване на технологии за улавяне и използване на въглеродния диоксид в Маришкия басейн.

Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда“, каза и Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Вратата, на кабинета на шефа на ДАНС се отваря рязко. Шефа подскача, като вижда страхотна мадама да влиза.
- Коя сте вие?
- Агент!
- ЦРУ, Мосад?
- Орифлейм…

Харесай Дунавмост във Фейсбук