Министър Денков: Трябват промени в прехода от 4-ти към 5-ти клас

0
Трябва също матурите за 7-ми и 10-ти клас да не се правят в един ден, заяви образователният министър
Трябва също матурите за 7-ми и 10-ти клас да не се правят в един ден, заяви образователният министър Снимка: БГНЕС

"Най-трагичен бих могъл да кажа, че е преходът между 4 и 5 клас. Причините са различният подход към преподаването и появата на различни учители по-различни предмети. В 5 клас става един изключително тежък преход и той трябва да бъде променен като подход."

Това каза образователният министър акад. Николай Денков пред БНТ.

"Голяма част от критиките по организацията на тазгодишните изпити са силно преувеличени", заяви още Денков. По думите му има свръхчувствителност по темата.

Той изтъкна, че за първи път тази година МОН е организирало толкова изпити в рамките на месец, защото за първи път завършват випуски по новия закон.

"Да, имахме пропуск, който за щастие не доведе до сериозни последствия. Грешката в НВО по математика за 10 клас не беше в задачите, а в листа с формулите. След проверка се оказа, че в изпита е имало само една задача, за която е трябвало да се използва сгрешената формула. 6 минути след подаването на сигнала са изпратени вярно конвертираните формули. Затова в училищата, в които не е било удължено времето на изпита, ще дадем пълния брой точки за тази задача. В конкретния случай тези изпити не са толкова важни. Ако това се беше случило с изпита за 7 клас, това би било огромен проблем.", каза Денков.

По думите му провеждането на изпитите след 7 и 10 клас в един и същи ден създават предпоставки за объркване, затова двата изпита трябва да се провеждат в различни дни.

Николай Денков обясни и защо според МОН разказът "Талисманът" е подходящ за изпита за 7 клас.

"Целта на "Талисманът" не е да е литературен шедьовър. Има конкретни изисквания към тези тесктове - да не са много сложни, защото са предназначени за всички седмокласници, а не само за елитните гимназии. Предишни години сме имали критики дали разказът не е твърде сложен, така че винаги ще има критики. В деня на изпита получих поздравления от учители за избора на тескта, а след като излязоха подробности за политическата ориентация на автора, дойдоха и критиките. Представете си следващият министър да каже, че не харесва проевропейски настроените автори. Тогава да махнем Георги Господинов ли?", попита министър Денков.

Той защити и спорния въпрос за пожарникаря, с който не се справиха мнозинството четвъртокласници.

"Темата за пожарникаря е представена едностранно. Учениците учат какво е професия - това е част от тяхната програма. На оценяващите е казано да не приемат само отговора "професия", приемат и че това работят, подготвени са за това, тренирани са това. Но, ако гори пожар и ние с вас отидем да го гасим, това прави ли ни пожарникари? Ако родител учи детето си, това прави ли го учител? Трябва малко по-дълбоко да се вглеждаме. За мен това е индикация, че трябва по-внимателно да подготвим децата за този тип въпроси, а не да говорим, че въпросът е безсмислен." - каза Денков.

По въпроса за началото на учебната година предстои дебат след края на изпитите. Николай Денков увери, че в училищата у нас има достатъчно места за всички украински деца, които пожелаят да се обучават в България следващата учебна година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    2
    Rusenec
    Като почнат даскалите да им пишат двойки за годината и да ги оставят да повтарят класа тогава ще се появят резултати, а засега тези резултати от матурите се крият от общественността
  • 1
    1
    В,П.
    Докато не се започне с искане на резултати от работата на учителите нищо няма да се промени !Защо РУО не обедини и публикува всички резултати от тази кампания ! Ама всички, ДЗИ, НВО след съответните класове по училища за Русе !Ще се изправи косата на обществеността ! То неможе да се дават само заплати , ДТВ ,ДМС ,ваканции и т. н.! Ха стига и с чалъмите на Баба Янка !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари