Министър Денков даде Русенския университет като пример за доброволно обединяване

1
Председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков допълни, че доброволното обединяване е много по-добър вариант от сливанията, особено ако решенията са взети по административен път
Председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков допълни, че доброволното обединяване е много по-добър вариант от сливанията, особено ако решенията са взети по административен път Снимка: Dunavmost, архив

"За да има доброволно обединяване на университети в консорциуми, е нужна промяна в закона за висшето образование"

Това каза днес във Варна просветният министър Николай Денков, който пристигна в крайморския град заради Общото събрание на ректорите на висшите училища в България, предаде БТА. 

Председателят на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков допълни, че доброволното обединяване е много по-добър вариант от сливанията, особено ако решенията са взети по административен път. Денков уточни, че примери за доброволни обединения на висши заведения има както в Европа, така и у нас. Като такива той даде Русенския, Тракийския и Бургаския университети.

Министърът припомни, че в момента тече обществено обсъждане за актуализацията на минималните изисквания за атестация на университетските преподаватели. Проектът не нарушава Конституцията, а целта е да се създаде общ подход към всички професионални направления, отчитайки спецификите им, бе категоричен Денков. Според него новите правила всъщност ще изискват професорите и доцентите да продължават да работят качествено и интензивно, след като са хабилитирани. Атестацията за тях ще бъде на 5 години, а за нехабилитираните преподаватели – на 3, обясни министърът. По думите му, ако при две поредни оценки, някой не защити изискванията, той трябва да бъде освободен от ректора на съответния университет.

Университетите могат да имат вътрешни правила за атестирането, като имат право да завишават критериите, допълни Денков. Той уточни, че и в момента много от учебните заведения имат по-високи изисквания от минимума.

Министърът допълни още, че за предстоящия прием в университетите няма да има промяна на защитените специалности. Прегледът им вече е направен. Няма да има и сериозни корекции и в държавната поръчка за броя на студентите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Доктор
    Соросоидна мижитурка изпълняваща директивите на световната банка.
  • 6
    3
    Странно
    Странна ми се вижда тази идея за обединение. Явно министърът иска да остане в историята - добър или лош.Че университетите станаха много, така е. Но не обединението им е начинът да бъдат регулирани по авторитет, знания и наука.
  • 13
    2
    Сакаккушев
    СРАМ! ПОЗОР! ЕДИН КОМУНИСТИЧЕСКИ БОКЛУК ОТ ПАВЛИКЕНИ УБИ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ В РУСЕ! КОМУНИСТИЧЕСКОТО ЛАЙНО БЕЛОЕВ, УРЕДИЛ СИНА СИ ЗА ДОЦЕНТ НА НЯМА И 30 ГОДИНИ И НАПЪЛНИЛ УНИВЕРСИТЕТА СЪС СВОИ РОДНИНИ И ПОДЛОГИ ИЗТЪРГУВА УНИВЕРСИТЕТА, ЗА ДА СТАНЕ ЗАМШЕФ НА БАН! ТОЗИ ИЗРОД И КРАДЕЦ ЖЕШЕ РЕКТОР 15 ГОДИНИ- РЕКОРД СЪПОСТАВИМ САМО СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ И ПРИДНЕСТРОВИЕТО!
  • 22
    1
    Въпросът
    Пример за доброволно обедняване или за обединяване е Русенският университет?! Щото един селски тарикат за мандатите като ректор придоби имоти за милиони и уреди собствената и други фамилии с работа в университета и с порции. С кого толкова се обединиха не разбрахме? То не бяха кухи ПР акции и реклами, зад които стои едно нищо. А за професурата на Терзиев ректорът и университета са също ярък пример как човек с учителското образование става професор по строителство и архитектура. А други хабилитации, а за хабилитацията на Киро Медиката и инсталирането му като кадровик във факултета му и в университета? Министър Денков, забравихте ли това? А за другите шашми?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари