Минималната заплата в университетите скача над 1800 лева

0
16 милиона лева допълнително ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища
16 милиона лева допълнително ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища

16 милиона лева допълнително ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища

Минималната заплата в университетите скача с близо 20% и така ще стигне до 1810 лева. Така асистентите ще взимат вместо 1500 – 1810 лева, считано от 1 август 2023 г. Това стана ясно днес след правителственото заседание, на което бяха отпуснати 16 млн. лв. за увеличение възнагражденията на академичния състав в държавните университети, пише СЕГА.

Средствата са за повишаване на заплатите както на асистентите, така и на останалите преподаватели. Допълнителните 16 млн. лв. ще бъдат предоставени на 33 държавни висши училища с общо 12 436 души академичен състав. В това число 2 401 асистенти. Очаква се с повишението на възнагражденията да се насърчат повече млади хора да участват в конкурси за преподаватели. А това от своя страна да доведе до обновяване и развитие на академичния състав, посочват от МС.

Последно, минималната заплата за преподавателите във висшите училища бе увеличена от 1300 на 1500 лв. от 1 юли 2022 г. В бюджета за 2023 г. за държавните висши училища бяха заложени 16 млн. лв. за увеличение на заплатите от 1 август т.г. Ректори и синдикати поискаха минималното възнаграждение да е не по-малко от 1880 лв. Договореното се доближава доста до въпросната сума.

Има пари и за спортни занимания

Правителството отпусна и над 666 хил. лв. за спортни занимания в 33 държавни висши училища за 123 385 студенти. И в 9 частни висши училища за 9 876 студенти. Държавните университети получават 616 925 лв. А частните – 49 380 лв. Средствата се предоставят въз основа на разработени от университетите проекти за подпомагане на физическото възпитание и спорта на студентите в редовна форма на обучение.

3 млн. лв. бяха одобрени и за Селскостопанската академия (ССА) за 2023 г. – чрез бюджета на министерството на земеделието и храните. “Целта е да се актуализира структурата на работната заплата на академичния състав в ССА. Като се увеличат началните размери на основната работната заплата на академичните длъжности. В съответствие със закона за развитие на академичния състав и правилника за неговото прилагане в ССА”, посочват от МС. Надявайки се това да доведе до повишаване на изследователския и иновационен капацитет на ССА. И по-добра интеграция на аграрната наука към световната.

Компенсации за деца, неприети в градина

Днес правителството отпусна и 810 292 лв. за компенсации на семействата на 1 019 деца, за които не е осигурено място в детска градина за периода от 1 май до 30 юни 2023 г. От тях 805 861 лв. са предназначени за компенсиране на разходите за отглеждане и обучение на 1 013 деца на територията на Столична община. 3 605 лв. са за семействата на 5 деца, живеещи в община Пловдив. А 826 лв. са за едно дете от община „Родопи“.

Изплатените на общините компенсации за деца, неприети в детски градини, вече са отразени в бюджета за 2023 г., посочват още от МС. Средствата са за периода от ноември 2022 г. – до края на април тази година и са в размер на 2 544 784 лв. Преди приемането на закон за държавния бюджет за 2023 г. средствата за компенсации на извършените от родителите разходи за отглеждане и обучение на децата бяха предоставяни на общините с решения на МС под формата на авансово финансиране за извършване на плащания. С приемането на днешното постановление правителството одобрява допълнителни трансфери по бюджетите на общините за сметка на централния бюджет в размера на вече предоставените средства за цитирания период в размер на 2 544 784 лв., с което те се отразяват в бюджета за 2023 г.

36 млн. лева за деца и ученици от уязвими групи

36 078 916 лв. отпусна държавата за работа с деца и ученици от уязвими групи в общински училища и детски градини. Това реши правителството със свое постановление. Част от средствата ще бъдат предоставени на 515 детски градини с 40 016 деца в тях. Останалите ще бъдат разпределени между 1079 училища със 168 985 ученици. Те са предназначени за реализиране на мерки за подпомагане на достъпа до образование. И предотвратяване на риска от отпадане от образователната система на деца и ученици от уязвими групи.

Разходите могат да са за служители, включени в екипите, за обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. За заплащане на допълнителни учебни часове по български език в училищата. И на допълнителни модули за деца, които не владеят български език, в детските градини. Както и за персонал, ангажиран с мерки за подпомагане на достъпа до образование. И назначаване на социални работници, образователни медиатори или помощници на учителя.

Още пари

Още средства по различни образователни програми гласува днес МС. Над 5 млн. лв. например бяха одобрени за спорт, изкуства, иновации и площадки по пътна безопасност в училища и детски градини. Те са по програмите “Заедно в изкуствата и в спорта” (4.3 млн. лв.). “Иновации в действие” (150 000 лв.). И “Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда” (943 хил лв.).

Над 18 млн. лв. бяха отпуснати за покриване на транспортни разходи на пътуващи учители. 17 497 педагогически специалисти от 2821 общински образователни институции. С над 4 млн. лева се финансира и обучението в пет духовни училища. Духовното училище в Момчилград ще получи 1.1 млн. лв., Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий” – 542 хил. лв., Духовното училище в Русе – 410 хил. лв., Софийската духовна семинария “Св. Иван Рилски” – 1.2 млн. лв., а Духовно училище “Нювваб” в Шумен – 832 258 лв.

30 млн. лв. за по-високи заплати в спешната медицинска помощ

Кабинетът одобри и 30 млн. лв. за увеличение на възнагражденията на персонала в системата на министерството на здравеопазването – за центровете за спешна медицинска помощ и регионалните здравни инспекции, считано от 1 август 2023 г.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари