Масова чистка във вузовете

2
1000 стари преподаватели "горят", отварят път на младите
1000 стари преподаватели "горят", отварят път на младите Снимка: Dariusz Sankowski on Unsplash

Промените ще струват 4 млн. лв. на държавния бюджет

С 4 млн. лв. от държавния бюджет ще бъдат освободени места за млади преподаватели в университетите. Средствата ще бъдат за компенсации на около 1000 служители в 33 вуза, чиито трудови взаимоотношения ще бъдат прекратени заради промяна в структурата, съобщава Монитор.

Парите ще бъдат отпуснати по новата национална програма на образователното министерство "Оптимизиране на вътрешната структура на академичния състав в държавните висши училища“. Реализацията ѝ е необходима поради продължаващи демографски промени в страната, стремежа за повишаване ефективността на разходите на институциите, големия дял на академичния състав в системата на висшето образование в предпенсионна възраст.

"В държавните висши училища продължават да бъдат ангажирани членове на научно-преподавателския състав на възраст над 65 години, които реализират определен хорариум и по този начин не се дава възможност на по-младите членове на академичния състав да получат съответно натоварване в аудиторна заетост и възможност за развитие”, пише в доклада към проекта. Промените в учебния процес и по-малкото студенти през последните години също са причина за преструктуриране и намаляване на работещите във вузовете.

"Процесът, свързан с преподавателския състав, достига обезпокоителни показатели и може да се сравни по своята същност и последици с демографския срив в страната и намаляващия брой студенти”, се посочва в доклада. Дигитализацията в учебния процес и намаляването на времето на присъствено обучение, нарастването на достъпната онлайн информация налагат промяна на методите на обучение.

"От традиционните лекции и учебници, написани на хартия, все повече трябва да се ориентираме към on-line конферентни разговори и web базирани ресурси. Подобряването на качеството на образованието е неразривно свързано с внедряването в учебния процес на съвременните информационни технологии. Това ще позволи, отчитайки непрекъснато намалявания хорариум на повечето учебни дисциплини, да се върви по пътя на оптимизацията на учебното съдържание с внасяне на елементи на научно търсене и научни изследвания от страна на студентите”, пише още в доклада.

Така с намаляването на хорариума на лекциите и упражненията на два различни курса ще могат да се водят от един и същи преподавател. Очакваният ефект от приемането на националната програма е повишено качество на образованието, реализиращо се чрез поставяне на висшите училища в реална конкурентна среда на национално и международно равнище и стимулиране на професионалната мотивация на по-младия академичен състав.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Само си представи, България 2050 година, няма корупция...
- И корупцията ли са съсипали?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук