Минималната заплата става 933 лева

58
Според работодатели, новата минимална заплата ще затрудни част от българския бизнес
Според работодатели, новата минимална заплата ще затрудни част от българския бизнес Снимка: Dunavmost / архив

Според работодатели, новата минимална заплата ще затрудни част от българския бизнес

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание. Представителите на синдикатите, бизнеса и правителството ще обсъдят новия размер на минималната работна заплата за страната от първи януари догодина. Предвижда се той да бъде 933 лева. В дневния ред на заседанието е включен и проект за промени в Кодекса на труда, свързан с регламентирането на работата от разстояние, предаде БНР.

Съгласно разпоредбите на Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за следващата календарна година се определя в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на предходната година и първите две тримесечия на текущата година. Предлаганият от правителството размер на най-ниското възнаграждение, изчислен по новия механизъм, е 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това е ръст от 153 лв. или близо 20 процента спрямо сегашния размер от 780 лв.

Работодателските организации са против новия механизъм за определяне на минималната заплата, като част от представителите на бизнеса настояват той да бъде отменен. Работодателите смятат, че новият размер не съответства на икономическите реалности и че ще постави в затруднение част от българския бизнес, особено малките и микропредприятията в по-изостаналите райони на страната.

С промените в Кодекса на труда се предвижда изрично задължението в трудовия договор да се определя мястото на работата от разстояния. С проекта се предлага регламентиране на „правото на изключване“, т.е. правото на работника или служителя да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и седмичната почивка. В България работата от разстояние е най-слабо разпространена в сравнение с другите държави членки на Европейския съюз, като работещите от разстояние представляват по-малко от 10% от всички работници и служители.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    24
    Чочи
    На тези мързеливи селяни в руси и туй им е много
  • 1
    23
    Красимир Николов
    В Румъния е 1300лв минималната и не са фалирали фирми .Само нашите реват.
  • 7
    22
    Бизнесмен
    Мен не ми пука за минималната заплата. Аз съм готов да плащам и по 2 и по 3 хиляди лева, стига насреща да получавам продуктивност. Защото когато работникът е продуктивен, това означава, че аз печеля. Щом печеля, възнаграждавам работника така, че да иска да е продуктивен. ТАка печелим и аз и той. А видя ли хора, които се офлянкват и ги мързи да работят, просто им показвам врратата. И така нещата се получават. За мен това е правилнят подход. Не може да плащаш малко и да очакваш много. Както и не може работникът да се прави, че работи и да очаква голяма заплата. Трябва да е двустранно сътрудничество.
  • 5
    21
    Ко?
    То на българския " бизнесмен" все някой му е виновен.
  • 2
    20
    Правителството да пада
    Това е пагубно и покъртително, изкуствено вдигане на заплатите а не произвеждаме нищо, купуваме всичко скъпо и горивата и жилищата и храната и енергията, да пада правителството и да спре обирането на народа и бизнеса, държавата се пълни с осигуровките идващи от бизнеса и всичко очевидно заминава във въздуха, нито има армия нито има американски самолети нито има БТР- и обедняват ни не го ли виждате всичко е изкуствено и като се спука този балон ще бъдем в Шенген с валута евро по бедна държава в евро зоната от колкото бяхме до сега. Да се маха това правителство незабавно!!!! Никаква сигурност никакви еврофондове, никакви европроекти за студентите а студентите работят от ново за 25 лв на ден, защото от ново се върнахме в 2005 когато бяха студентите сервитьори и чернороби. Да се маха това правителство обира ни и ни обеднява и не им пука на нито един от тези управляващи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари