Минчо Спасов: НДСВ може да работи със здравите плодове от всички политически субекти

0
Той коментира съдебната реформа
Той коментира съдебната реформа Снимка: БНТ

Той коментира съдебната реформа

"Една китайска поговорка казва "когато си свършиш работата, оттегли се" и НДСВ го беше направила последните 7-8 години, защото свърши най-важните събития в историята на България през последния век - влизането в ЕС и НАТО. През тези години се оказа, че се събра много работа". Това коментира Минчо Спасов по БНТ.

По думите му след четири поредни избори никой не се хваща да направи стабилно правителство, от което България се нуждае. Заяви, че първо НДСВ ще представи на хората каква работа иска да свърши и от това зависи с кого ще се коалира и кой ще иска да работи с тях.

Минчо Спасов коментира съдебната реформа.

"Нашата теза е, че съдебната реформа може да стане само чрез дълбокото проветряване на Висшия съдебен съвет. В момента той е капсулиран, цялата съдебна власт се капсулира и вътре мирише. Това, което ние ще предложим, ако бъдем определени от народа да участваме в бъдещ парламент, е дори да не се променя Конституцията. Имаме законово установен начин, чрез промяна на Закона за съдебната власт, да се направи така, че гражданският надзор да се засили и гражданската квота да стане пропорционална на магистратската".

В своята квота от Народното събрание избират между прокурори, съдии и адвокати. Затова от НДСВ ще настояват в тази квота да не се включват магистрати, тъй като те вече имат своя собствена, а хора с висок морал, дори да не са юристи. По думите му предложенията на сегашния правосъден министър Крум Зарков са добри, недостатъчни.

Минчо Спасов подкрепя да се създаде контролен орган за главния прокурор, но предложи към правомощията му да се добави още едно - сам да може да се откаже от имунитета си.

"Аз казах, че партията, с която няма да се коалираме, е Иван Гешев. Без снемане на имунитета на главния прокурор нищо не може да бъде направено от този нов разследващ съдия."

На въпроса коя партия е най-близка до вижданията на НДСВ, Спасов отговори с метафори:

"Смятам, че НДСВ може да работи със здравите плодове от всички политически субекти, които желаят да работят за България."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари