Мими Виткова: Държавата е абдикирала от здравеопазването

3
Всяка година парите за здравеопазване нарастват и в същото време удовлетвореността нито на хората, нито на работещите в системата е налице
Всяка година парите за здравеопазване нарастват и в същото време удовлетвореността нито на хората, нито на работещите в системата е налице Снимка: cliinica.bg

Всяка година парите за здравеопазване нарастват, удовлетвореността на хората и на работещите в системата не е налице, коментира тя

Държавата е абдикирала напълно, защото решихме търговският статут на лечебните заведения ще реши всички проблеми. Не става така. Никой икономист не би си позволил да твърди, че здравната система е един класически пазар. Това заяви бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова по bTV.

По думите ѝ здравеопазването е елемент от националната сигурност на една страна.

Всяка година парите за здравеопазване нарастват и в същото време удовлетвореността нито на хората, нито на работещите в системата е налице. Не може да строим болница след болница в няколко града в страната, а цялата останала част на страната да е без сериозна медицинска помощ, без кадри“, добави д-р Виткова.

Според нея държавата трябва да си влезе в ролята на автор на модела и на регулатор и контрольор в изпълнението на всички решения.

Д-р Николай Болтаджиев, който е председател на Центъра за защита правата в здравеопазването, заяви че има нужда от реформи в здравната ни система.

Държавата свръхгрегулира, политиците и много хора трябва да разберат, че здравеопазването не е социална дейност. То се подчинява на икономически механизми. Здравеопазването е стопанска дейност, болниците са стопански предприятия“, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    3
    Илиева
    Мими Виткова беше един от най-добрите министри на здравеопазването в България през последните 30 години, редом с проф. Гайдарски. Останалите бяха просто маши в ръцете на мафията и съсипаха всичко. Ликвидираха сгради, изгониха персонал, лишиха от реална грижа цели категории хора и обширни райони в страната. А този така наречен доктор Болтаджиев с това си нелепо изказване забива последния болт в трупа на българското здравеопазване! Заради хора с изкривено мислене като него и като по-долу коментиращите сме на това дередже!
  • 0
    2
    Убеден съм, че...
    Тая еба мамата на здравеопазването в България!
  • -1
    1
    Fen
    МИМИ ПРОСТАКЕСАТА
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари