Милиони деца в Турция и Сирия се нуждаят от спешна хуманитарна помощ

2
Броят на загиналите и пострадали деца все още не е потвърден
Броят на загиналите и пострадали деца все още не е потвърден Снимка: УНИЦЕФ

Броят на загиналите и пострадали деца все още не е потвърден

Седмица след двете опустошителни земетресения и повече от 1600 вторични труса в Турция, които доведоха до щети и в Сирия, милиони деца се нуждаят от спешна хуманитарна помощ, алармират от УНИЦЕФ. 4,6 милиона деца живеят в 10-те провинции в Турция, пострадали от земетресенията, а повече от 2,5 милиона - в засегнатите райони на Сирия, предава bTV.

Броят на загиналите и пострадали деца все още не е потвърден, но най-вероятно са хиляди. Официалният общ брой на жертвите вече надхвърли 35 000.

УНИЦЕФ България вече започна кампания за набирането на средства в помощ на пострадалите. Екипите на Детския фонд на ООН са на терен заедно с партньори, за да доставят хуманитарна помощ – медицински материали, одеяла, дрехи, чиста питейна вода и хигиенни материали, както и да осигурят безопасни пространства, където децата могат да играят и да се възстановят от травматичните събития, на които са станали свидетели.

Нуждите на засегнатото население са огромни, а предизвикателствата са много. Разрушенията на ключови пътища заедно с ниските температури и валежите от сняг и дъжд затрудняват достъпа до нуждаещите се и доставянето на необходимата помощ. Много от лицата, оказващи първа помощ, са загинали, ранени или разселени, а офисите и оборудването са им разрушени напълно или частично.

Най-малко 6 милиона души в Сирия са засегнати от земетресението. По данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) броят на хората, останали без дом там, може да достигне 5,3 милиона души. Най-незабавните приоритети на УНИЦЕФ са осигуряването на достъп до чиста питейна вода и хигиенни материали, които са от съществена важност за предотвратяването на заболявания в първите дни от кризата.

В Турция фокусът е върху закрилата на децата, като осигурява спешна психосоциална подкрепа в пространства, подходящи за деца, оценява щетите върху водните съоръжения и водоснабдителните услуги и нуждите от здравни услуги и храна, доставя зимни детски дрехи, одеяла и хигиенни комплекти. Около 1,1 млн. души се намират във временни приемни центрове в Турция. Много болници, училища и учебни заведения са разрушени. Повече от 2 милиона ученици, включително над 353 000 деца бежанци, са засегнати от земетресението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари