7,2 по Рихтер: Спомени от земетресението, което удари Свищов

5
Днес се навършват 46 години от мрачното събитие
Днес се навършват 46 години от мрачното събитие Видео: NOVA

Бедствието взема 109 жертви

Унищожителният трус в Турция и Сирия върна спомените за едни от най-тежките земетресения у нас. Оказва се, че Свищов е преживял над 7 по Рихтер, за жалост с цената на не малко жертви, а днес се навършват 46 години от това събитие. Едно от най-унищожителните земетресения, в най-новата история на България се което се случва у нас е през 1977 г. През март. На място, на което се е намирала жилищна сграда, в която живи са погребани 34 души, е посветена паметна плоча. Общо жертвите са 109.

Унищожителният трус в Турция и Сирия върна спомените в местните хора за вечерта на 4 март през 1977 година.

Цветанка Кирова е била на 15 години, когато земетресението удря Свищов, предава NOVA. Сега свищовлийката е директор в местно основно училище, което също е било съборено от труса преди 46 години.

Настоящият кмет на Свищов Генчо Генчев не е бил роден, когато градът е бил поразен от бедствието. Тогава три жилищни сгради буквално рухват. От дистанцията на времето, обаче прави проучване на случилото се и го защитава в докторска дисертация.

46 години по-късно, темата с некачественото строителство е отново на дневен ред. Засега в съседна Турция, където има немалко арести, заради хилядите съборени сгради от унищожителния трус в Анадола, който може да се сравни само с апокалипсис.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари