Милиардите от ЕС наистина ли зависят само от Борисов

0
Защо Борисов толкова държи партията му да е в управлението до края на годината
Защо Борисов толкова държи партията му да е в управлението до края на годината

Предстоят най-важните месеци - докато влезе в сила Плана за възстановяване, 50 милиарда - 50 грант, 10 с лихви, това са близо 60 млрд

"България може действително още по-добре да изглежда и да се промени", заяви премиерът Бойко Борисов в късно включване в неделя (4 април) във фейсбук на фона на паркирания му джип и под падащия априлски сняг. Той се появи с монолог малко след като резултатите от парламентарните избори показаха, че ГЕРБ е на първа позиция, но вероятността да успее да състави правителство е минимална, пише Дневник.

"Бъдете сигурни, нищо няма да се получи и с фондове, и с Плана за възстановяване, и със Зелената сделка, вярвайте ми, убеден съм в това", обяви той и предложи 8 месеца "мир" и "експертно правителство", заради тези средства.

Налага се за пореден път да се прави разясняване за прочутите милиарди от ЕС и наистина ли "нищо няма да се получи" без ГЕРБ на власт, както и защо Борисов толкова държи партията му да е в управлението до края на годината:

1. Каквито и суми да се споменават, значителна част от тях - но далеч не всичките - са за България, който и да управлява.

2. Много от милиардите са на разположение за управление от правителството, т.е. са под условие, защото изискват изработване на национални планове, одобрени от Европейската комисия и възможност конкретни части от тях да бъдат спирани при забелязване на нередности - при това не от Брюксел, а и по сигнал на страни членки.

3. Реалният размер на използваните средства зависи от капацитета на всяка страна да изработва подходящи проекти. България подобрява възможностите си през последните години, но те със сигурност остават далеч от 100% и по изчисления на брюкселския институт "Брьогел" са някъде над 50%.

4. За периода 2021-2027 това са общо 24 млрд. евро грантове и финансови инструменти, както и възможност за още 4.5 млрд. евро под формата на много изгодно заемно финансиране, гарантирано от Европейската комисия. Иначе казано това са между 47 и 57 млрд. лева.

5. Но това не са парите по Механизма за възстановяване и развитие (по-известен като антикризисен план за преодоляване последиците от коронавируса), както набързо спомена в неделя Борисов. По тази линия не идват дори половината от тези 50-60 милиарда.

Защото 17.5 млрд. са предвидени в Многогодишната финансова рамка 2021-2027 г. (по-известна като бюджет на ЕС) по оперативни програми и финансови механизми (те зависят и от национално съфинансиране, предвидено всяка година в бюджета), от които над 5 млрд. евро отиват за директни субсидии на земеделци. Разпределянето по програмите трябва да стане до 2027 г., а последните плащания да приключат до 2029 г. Но е факт, че което и да е правителство вече разполага с осигурени 10 млрд. лв за земеделието.

6. Според финансовото министерство Механизмът за възстановяване и устойчивост, който е част от елемента "Следващо поколение ЕС" (2021-2024 г.) от Плана за възстановяване на Европа (т.е. това, за което говори Борисов снощи) дава на България възможност да използва малко под 11 млрд. евро (6.217 млрд. евро грантове и 4.549 млрд. евро заеми, към които Еврокомисията препоръчва да се прибягва в краен случай, за да не се увеличава дълговете бреме, а и има лимит кредитите да не надхвърлят 6.8 % от националния БНД).

7. Средствата по механизма за възстановяване са под условие, че всяка страна разработи Национален план за възстановяване и устойчивост за 2021-2023 г., който трябва да се представи в Европейската комисия не по-късно от 30 април 2021 г. По българския план все още се разговаря с ЕК (обсъжда се трета версия, по данни към 8 февруари), но споменатите 70% сигурни грантове трябва след това да се договорят до края на 2022 г. (останалите 30% - до края на 2023 г., а всички плащания трябва да приключат до края на 2026 г.).

Ефективният принос за екологичния и цифровия преход е предварително условие за положителна оценка от Еврокомисията, като се предвижда минимум 37% за зелени инвестиции, а 20% - за цифровизация (в тези две области ГЕРБ едва ли може да твърди, че поне част от опонентите му нямат експертиза).

8. Плановете се преразглеждат и адаптират (при необходимост) през 2022 г., така че да се вземе предвид окончателното разпределение на средствата за 2023 г. Затова споменатите почти 11 млрд. евро са индикативни суми.

9. Плащанията по милиардите за възстановяване трябва да зависят от механизъм за върховенство на закона. Той се оспорва в Съда на ЕС от Полша и Унгария и решението на съдиите в Люксембург може да бъде взето бързо за седмици или месеца, но може и да се появи чак догодина. Европейската комисия изчаква с разпространяването на инструкции за прилагането на този механизъм. Европейският парламент, който също трябваше да одобри милиардите за плана за възстановяване, заплаши, че ако до юли няма инструкции, ще съди Комисията. По предварителна информация в правилата ще бъде предвидено при установени нередности възстановяване на вече похарчени средства.

10. През тази година България може да разчита на не повече от 0.8 млрд. евро като предварително плащане по Механизма за възстановяване и устойчивост. Положителната оценка на Европейската комисия на исканията за плащания по-нататък зависи от задоволителното изпълнение на съответните етапни показатели и цели, заложени в Националния план.

11. За т.нар. Зелена сделка също още се преговаря в ЕС, защото не е готов Регламент на Фонда за справедлив преход. Средствата за България са общо 1.178 млрд. евро (505 млн. евро от бюджета на ЕС за 2021-2027 г. и 673 млн. евро от "Следващо поколение ЕС" (2021-2024 г.), т.е. от антикризисния фонд.

Снощи лидерът на ГЕРБ каза, че "много по-добре от моите колеги знам как работят институциите по Европа и в света. Нямате хора, нямате експертиза, не разбирате! Трябва да се учите! А ние имаме огромен потенциал!".

В нормалните държави значителна част от "експертизата" и "хората", за които говори Борисов, са част от държавната администрация, която е длъжна да служи на интересите на страната и да изготвя и реализира проекти на управлението ѝ, което и да е то. Експертизата и хората не би трябвало да са нещо, което една партия може да оттегли със свое решение от администрацията или да изнудва с тях.

Всъщност, Борисов държи да остане на власт и в администрацията поне до одобряването от Брюксел на Плана за възстановяване и устойчивост, защото следващ кабинет - ако бъде сглобен бързо, което засега изглежда малко вероятно - има право да вмъкне в него нови проекти или области на финансиране, а идеи за такива не липсват.

Времето до края на годината е това, в което ще се подпишат и първите договори по конкретни проекти. Освен това може да се довършат назначенията от ГЕРБ в администрацията, която ще изпълнява проектите.

И накрая - Борисов ще разполага с възможност още месеци наред да говори за милиардите при обиколки из страната. В новата политическа ситуация и в наближаването на изборите за президент, на които Румен Радев вече обяви, че е се кандидатира отново, това е важен коз за агитация.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари