Милен Керемедчиев: Изсипването на помощи на калпак, не е решението

0
На хора, които в момента могат да се справят с кризата, не бива да им се изливат пари
На хора, които в момента могат да се справят с кризата, не бива да им се изливат пари

На хора, които в момента могат да се справят с кризата, не бива да им се изливат пари

Домакинствата са различни. Трябва да се видят уязвимите зони и да се помогне на тях”, каза още той по NOVA NEWS.

Не трябва да има масовост в мерките. Те не трябва да бъдат насочени към абсолютно всички български граждани, а към определени нива на бедност и домакинства, които са крайно нуждаещи се”. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в студиото на „Денят на живо с Наделина Анева”.

„На хора, които в момента могат да се справят с кризата, не бива да им се изливат пари, които така или иначе могат да отидат при други. Домакинствата са различни. Трябва да се видят уязвимите зони и да се помогне на тях”, каза още той.

Според него достигането на инфлацията у нас на 14% наистина тревожно.

„Абсолютно е възможно, даже е консервативно да се говори, че до края на годината тя ще бъде 20%. Това е сериозен механизъм за обедняване н хората. Това, което прави правителството, да изсипва помощи – енергийни или за горивата, на калпак, не е решението. Не можеш да субсидираш цени на продукти, трябва да подпомагаш нуждаещите се”, категоричен беше той.

Бившият зам.-министър на външните работи коментира и т.нар. „блок цени”.

„Това са фиксирани цени за определено потребление на определени продукти. Някои държави го правят, но това е поставяне на похлупак на една тенджера под налягане, която така или иначе къкри и ще се взриви. Унгария прави такива опити. Това не е даже социализъм, това е комунизъм. Това са стъпки, които в управлението у нас са най-вече подтикнати от БСП”, заяви той.

Относно предложението на „Булгаргаз” за по-ниска цена на газа за юни, Керемедчиев смята, че то няма да бъде усетено от крайните потребители.

„В практиката ни няма за някаква стока намаляване на цените, независимо от това дали беше намалено ДДС-то на ресторантьорските услуги например. Когато има такова намаляване в цените печелят спекулантите, посредниците, понякога даже и държавата, защото продължава да държи високи сметки за крайните потребители. Задържането на цените все пак е успех”.

Той заяви още, че в енергетиката Европа „иска в следващите 10 месеца да навакса това, което е проспала 10 години”.

„Ако погледнем енергийната карта – преди 12 години тя зависеше 27% от руски газ. Със започването на войната тя зависеше 42% от руски газ. С всички панически усилия в момента и със санкциите и алтернативите, които се намериха, отново слязохме на 27% зависимост от руски газ. Загубихме тези години, лежейки охолно и не очаквайки да се случи това, което се случи”, коментира Милен Керемедчиев.

Бившият зам.-министър на външните работи беше категоричен, че няма да има недостиг на електричество, парно и вода в нашите домакинства.

„Заради войната в Украйна, колкото и да е близо до нас, ние няма да имаме затруднения на енергоизточници и хранителни продукти и стоки от първа необходимост, но ще бъдат на много по-висока цена. И тя ще расте в продължение на години”, каза той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари