Микропластмасата стига от прането до Северния ледовит океан

0
Микроскопични частици пластмаса се откриват дори в най-отдалечените и привидно непокътнати краища на планетата
Микроскопични частици пластмаса се откриват дори в най-отдалечените и привидно непокътнати краища на планетата Снимка: ThinkStock/Getty Images

Микроскопични частици пластмаса се откриват дори в най-отдалечените и привидно непокътнати краища на планетата

Голяма част от микропластмасите, открити в Северния ледовит океан, идват от синтетични влакна, използвани в дрехите и следователно вероятно от самото им пране, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Микроскопични частици пластмаса се откриват дори в най-отдалечените и привидно непокътнати краища на планетата, в това число и в Марианската падина в Тихия океан - най-дълбоко място на на Земята.

Остава въпросът откъде точно идва това замърсяване, предаде БТА.

За целите на настоящото проучване от групата "Оушън Уайз" и специалисти от Канада са изследвали проби от морска вода от цяла Арктика и са установили, че синтетичните влакна - синтетичен текстил, полиестер, найлон, акрил, съставляват 92 процента от това замърсяване.

Според учените при всяко машинно пране се отделят стотици хиляди и дори милиони микровлакна, някои от които са твърде малки, за да бъдат филтрирани в пречиствателните станции, и в крайна сметка се озовават в океаните.

"Резултатите от изследването ни показват, че от нашите домове в Европа и Северна Америка замърсяваме Арктика директно с влакна от прането ни, чрез изхвърлянето на отпадъчни води", казва ръководителят му Питър Рос от университета на Британска Колумбия.

Механизмите, чрез които микропластмасите достигат до най-отдалечените кътчета на планетата остават неясни, но според учените роля играят океанските течения, както и атмосферните системи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари