Михаил Миков е новият лидер на БСП

0
Михаил Миков е новият лидер на БСП
Снимка: БГНЕС

Шефът на НС Михаил Миков е новият лидер на БСП. Той пое вчера поста от Сергей Станишев, който изкара 13 години начело на партията, след балотаж. На финалната права Миков се сблъска с икономическия министър в оставка Драгомир Стойнев. За победителя гласуваха 377 от делегатите на 48-ия конгрес на партията, а опонентът му получи 333 от всички 726 гласа.

Ще бъде трудно, но заедно с вас ще стигнем до резултат достоен за 120-годишна партия, за партия, която най-искрено защитава мнозинството от българските граждани”, обърна се след избора Миков към съпартийците си.

На първия тур гласуваха общо 744 делегати, някои от които попълваха бюлетините в специално поставените за целта тъмни стаички. Още тогава Миков събра по-голяма подкрепа от основния си опонент – 167 срещу 126 гласа

Трета остана Корнелия Нинова, а четвърти Янаки Стоилов. Общо девет души влязоха в окончателната битка за председател на БСП, въпреки очакванията, че в първия тур ще се включат 6-7 социалисти. Миков, заместничката му Мая Манолова, Стойнев, Нинова, Георги Кадиев, Красимир Премянов, Янаки Стоилов, Георги Гергов и Красимир Янков кръстосаха шпаги при първото гласуване. Номинираните бяха 29 души, но шестима си направиха отвод още преди заседанието на най-висшия партиен орган, а останалите се отказаха пред делегатите.

Неочаквано Станишев не посочи фаворит за свой наследник. Повечето социалисти очакваха подобно на предшественика си Георги Първанов той да обяви своя приемник. Бившият вече социалист №1 не пожела да каже името на предпочитания от него кандидат нито в откритата, нито в закритата част на конгреса. Станишев също бе номиниран, но по време на заседанието си направи отвод.

Социалистите успяха да запазят добрия тон и не влязоха в лични нападки помежду си. Спорът в зала 1 на НДК премина по-скоро на ниво платформи. Нинова обяви шест свои приоритета в речта си пред делегатите, касаещи идейната чистота на партията, нейното организационно състояние, качествените кадри, новия стил на работа и общуване, включително вътре в БСП, коалиционните партньорства, а също и обединяването на левите издания в един общ медиен пул. Неочаквано изказването на вечния опозиционер Георги Кадиев се прие добре от партийците. Той призова нещата да се наричат с истинските им имена. Гергов пък впечатли съпартийците си с откровения си тон и критиките към финансовия министър в оставка Петър Чобанов. Шефът на пловдивската организация на БСП се възмутил, че финансист №1 дори не си вдигал телефона на социалистите. Миков и Манолова от своя страна представиха вече известните си платформи, а Стоилов отново призова за радикален ляв завой на партията, скъсване на връзката с олигархичните кръгове и освобождаване от бизнес интересите. Стойнев пък бе категоричен, че БСП се нуждае от нов прилив на енергия и че червените не бива да се впускат в коалиции без ясен регламент.

Всеки един от кандидатите за лидер имаше по 7 минути да каже вижданията си. От левицата коментираха, че част от изказванията са били излишни, особено тези на кандидатите, които останаха на по-заден план. Делегатите пък се чудеха до каква степен апаратът има роля в избора.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари