МиГ-29 е на повече от 30 години

0
Съветският съюз ни дарява 22 такива през 1989 година, в момента имаме 14, 8 от тях са годни да летят
Съветският съюз ни дарява 22 такива през 1989 година, в момента имаме 14, 8 от тях са годни да летят

Основният боен самолет на Военновъздушните ни сили - МиГ-29, е на повече от 30 години

През годините те имаха проблем с ремонта, осигуряването на резервни части и поддръжката. През 2017 година се стигна дотам, че пилоти от авиобазата "Граф Игнатиево" отказаха да летят при лошо време, предаде БНТ.

Съветският съюз ни дарява 22 такива през 1989 година, в момента имаме 14, 8 от тях са годни да летят. През 2014 година стана ясно, че ресурсът им изтича поради липса на резервни части на ремонти. През 2016 година бяха останали само два летящи самолета. Машините биват поддържани чрез технологичен канибализъм, части от нелетящи самолети биват слагани на тези, които летят.

Благодарение само на усилията на техниците, които все още крепят МиГ-29, те летят, свидетелства бившият командир на авиобазата в Граф Игнатиево ген. Димитър Цветков.

"Всеки самолет си има техник, има и механик, който му е помощник. Той знае най-добре в какво състояние му е повереният самолет. Последен след като го прегледа своя подпис слага и пилота. И при завръщането от летателна задача дава оценка", заяви о.з. ген. Димитър Цветков, бивш командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Самолетите имат технологични системи от края на 70-те години. Липсва модерна навигационна система, което прави летенето в тъмната част на деня над море особено трудно.

"Ако е имало облаци и пилотът е летял под облаците, това е изключително сложна обстановка, изпълнявана с един доста стар от техническа и морална гледна точка самолет, който не разполага с модерни способности и не можем да изключим варианта пилотът да е изгубил ориентация", допълни Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната.

Ракетите, с които летят изтребителите, също са стари и би трябвало да бъдат изведени от въоръжение.

"Ние нямаме ракети - всичко е с изтекъл срок на годност. ВВС продължават да удължават - хората го правят, както се казва, от добро сърце, ама много трябва да се внимава, защото ракетите са под самолетите. И те, ако не са в изправност, можем да загубим самолета, можем да загубим по-важното - пилота", добави Валентин Радев, бивш заместник-министър на отбраната (2009-2013 година).

"Възможно е. Има и случай, в който ракетата се задейства, а не излиза от пусковото устройство. Понеже двигателят на ракетата е барутен, струята е доста голяма и прогаря крилото и може да доведе до това самолетът да стане неуправляем, имало е такива случаи", коментира о.з. ген. Димитър Цветков, бивш командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Два пъти - през 2015-а и 2018-а година държавата удължи ресурса на двигателите на изтребителите, но за няколко години. В момента летят 8 от 14 изтребителя.

"Самолет, който е на техническо равнище на 70-те години на 20 век, тоест това са 40 и повече години като технологии, макар той да е произведен към края на 80-те години самолетът, но нищо в него не е усъвършенствано", добави проф. Тодор Тагарев, бивши служебен министър на отбраната.

"Как да не са надеждни, то има съвременно оборудване. МиГ-29 бил несигурен оборудването му не позволявало, а Ф-16 бил много по-сигурен значи Ф-16 има най-различни модификации, както и МиГ-29", коментира о.з. ген. Димитър Цветков, бивш командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Проблем от години за пилотите ни е и недостатъчният брой летателни часове, които те натрупват на година заради недобре поддържаната техника.

"Нормативът за подготовка, за деклариране на факта, че един пилот на изтребител или самолет е готов за изпълнение на най-различни задачи, е да прави по 180 часа годишно. Нашите пилоти правят в пъти по-малко нальот", коментира проф. Тодор Тагарев.

Въпреки малкото летателни часове - по признанията на експерти - пилотите ни са отлично подготвени.

"И командирът на ВВС е изключително добре подготвен и свестен пилот, и командирът на базата "Граф Игнатиево" е изключително добре подготвен, това е бившият командир по летателната подготовка на пилотите", отбеляза Красимир Каракачанов, бивши министър на отбраната.

Самолетите имат проблем и с остарелите радарни системи на земя, които насочват изтребителите ни. Преди покупката на Ф-16 блок 70 държавата проучва възможността да купи 3D радари за около 400 млн. лв.

"Ние продължаваме да наливаме пари в стара техника и те просто изтичат. И МиГ-29, и Су-25, и танковете Т-72 - това са някакви безнадеждни ходове ние да удържим още малко положението, без да решим нито един проблем", категоричен е проф. Тодор Тагарев.

"Те не са съвместими с нашите, казвам "нашите", защото ние сме НАТО, с НАТО-вските самолети, това е проблем. Там има едни линкове, които са различни, те са руски, онези са НАТО-вски и, естествено, никога няма да бъдат дадени от едните на другите", каза още Валентин Радев.

Държавата сключи договор за над 2 млрд. лв. със САЩ за 8 нови изтребителя Ф-16, първите от които се очакват през 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари