Международно изложение на местни продукти в Русе

7
90 български и 10 румънски фирми представят продукцията си
90 български и 10 румънски фирми представят продукцията си Снимка: БНТ

90 български и 10 румънски фирми представят продукцията си в Арена Русе

Малките производители на храни и напитки със сериозни затруднения в условията на икономическа криза. Освен големите разходи, те са принудени да се борят и за пазари. Използват всяка възможност да популяризират своята продукция, като участие в международното изложение на местни продукти в Русе, предава БНТ.

Наско Миланов от Варна е собственик на малка фирма за лимитирано производство на месни консерви и пастети. Казва, че никога не е получавал подкрепа от държавата. Справя се трудно заради поскъпването на суровините, които използва свинско месо и гъши дроб.

"Трудностите са и от страна на банките, защото не подпомагат по никакъв начин. Опитах се да кандидатствам като млад бизнес за оборотни средства за овърдрафт, гледат че фирмата няма история", заяви Наско Миланов.

Наско Миланов търси пазари във фермерски магазини в по-големите градове.

"Защото нашите продукти са с такова качество, че много трудно биха се котирали във веригите, където дори и да искаме да влезем като качествен български продукт, извиват се ръце с непосилни за българския производител такси, които се изискват за такъв тип производство", допълни Наско Миланов.

Заради инфлацията фермерите от Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян са принудени да вдигнат цената на сиренето. Сега те продават килограма за 15 лева. Отглеждат специални породи крави и кози и произвеждат сирене и кисело мляко.

"Вдигат се фуражите, с които се хранят животните и предстои повишаване на цената на килограм сирене. Трудно е, както на всички, така и на нас, но все пак оцеляваме с общи усилия", каза още Светла Цолова Институт по планинско животновъдство и земеделие.

За да популяризират стоката си и да имат пряк контакт с клиентите, 90 български и 10 румънски фирми представят продукцията си на двудневно изложение в Русе. Форумът е организиран от Министерството на земеделието.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    5
    Русенец
    Направете един БГ мол само за продукти с доказан български произход. Лично аз ще пазарувам само от там. И без това се старая да купувам българско производство, но ми е много трудно да издирвам къде са магазините, предлагащи наши стоки. Съберете ги на едно място, да е лесно и да се знае от всички.
  • 9
    4
    Гост
    Дунав мост, от натрапчивите ви реклами и изскачащи прозорци сайтът вече не се чете.
  • -2
    3
    До 1
    То си е написано!Това,че още двама не са забелязали,говори за нещо.......
  • 5
    2
    И кога?
    Днес в 06:30 АМ нямаше никой на изложемието. Ще го посетя в 22:30 РМ, защото съм на работа през останалото време. Иначе статията е: Имало едно време, едно куче, дето мяукало и будило комшията от съседното село, който пък НЕ спял по това време,..........абе кой Ви дади Дипломите за Джурнаглисти ?
  • 4
    1
    Къде
    И НАПИШЕТЕ КЪДЕ Е.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари