Метеорит счупи мотиката на земеделец

0
Въпреки металните нишки метеоритът не задържа магнит
Въпреки металните нишки метеоритът не задържа магнит

63-годишен тервелчанин намери в нивата си метеорит.

Кольо Енчев открил уникалната находка преди месец, но едва сега я огласи. Семейството има нива от 10 декара извън Тервел. До миналата година отглеждали пшеница, но сега решили да засеят парцела със зеленчуци, предимно домати и краставици. “Отидохме със съпругата и тъщата да окопаваме доматите. Те двете вървят напред, а аз, понеже не искам да се навеждам, копая в междуредията. Изведнъж мотиката ми удари в нещо твърдо. Аз насилих пак, нещо пак издрънча силно, а мотиката ми се огъна. Наведох се и напипах камък. Извадих го, поизчистих го, колкото можах, и разбрах, че не е камък. Виждал съм в интернет парчета метеорит и разбрах, че и моето е такова.

Голямо е колкото юмрука ми, но пък тежи  повече от половин килограм и е с разни проблясъци. Започнах да се шегувам с жена си и тъщата, че държа в ръцете си цяло състояние, а те да продължават да си копат”, с чувство за хумор разказва Кольо Енчев.

Като се прибрал вкъщи, измил находката си и започнал да я разглежда с лупа. Видял червени проблясъци и предположил, че метеоритът е от Червената планета – Марс. За да не се изложи с името на планетата, се консултирал със съпругата си Татяна, която е преподавател по история. По парчето има и странни сребърни нишки, също като тези по банкнотите. Въпреки металните нишки метеоритът не задържа магнит.

Енчев предполага, че парчето е било дълбоко в земята и е издигнато малко под повърхността след дълбоката оран на нивата миналата година. Тервелчинанинът очаква да бъде потърсен от специалисти, които да проучат находката, но след това да му я върнат. В момента метеоритът се съхранява в сейф.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари