Meteo Balkans: Интересно явление ще наблюдаваме между Русе и Свищов

1
Две въздушни маси се срещат и образуват "орографска оклюзия"
Две въздушни маси се срещат и образуват "орографска оклюзия" Снимка: Facebook

Две въздушни маси се срещат и образуват "орографска оклюзия"

Днес ще бъдем свидетели на едно изключително рядко явления и то през лятото. Явлението е познато като „орографска оклюзия“, съобщиха синоптиците от Meteo Balkans.

През следващите часове се очаква преминаването на размит студен атмосферен фронт.

Поради бързото движение на студения въздух топлият въздух се изтласква интензивно нагоре, като по този начин се генерират силни гръмотевични бури. Процесите са придружени и от интензивни валежи и от силни пориви на вятъра.

По-късно през деня очакваме формирането и на т.нар "орографска оклюзия" над Дунавската равнина и крайните североизточни райони от нашата страна.

Двете въздушни маси обикновено се срещат между Свищов и Русе, където се издигат, създават се вертикални движения, водещи до образуване на облаци и впоследствие от значителни валежи.

Създава се конвергентна линия (линия на сходимост на токовите линии) , която ще е с висока вертикална мощ. Обикновено тази въздушна маса достига до Предбалкана и се натрупва по северните склонове на Стара планина.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    4
    Евала на герб
    Това явление го е измислил кмета да ни измести вниманието от наглите роми
  • 3
    3
    Alex
    Русе- уникален град нна курвите и бандитите! За справка Гнома, Десито от Гроб и Прасчо от ДПС! Все орденоносци! А да не забравим и секретарк ите от В и К с палатите!!!
  • 7
    2
    Синоптик от Общината
    Ние в Русе от няколко години наблюдаваме едно друго уникално явление,казва се Милко Пенчев и е уникално по рода си тъпо същество дето мисли само как да опрашва секретарки!
  • 2
    1
    Аз
    Орография до шия!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари