Медицинските маски не ни спасяват от вдишване на фини прахови частици

0
Какви са рисковете за здравето от замърсения въздух
Какви са рисковете за здравето от замърсения въздух Снимка: БГНЕС

Подобни дни повишават риска от астматични пристъпи, дори инфаркт или инсулт.

Съветът към хората с хронични заболявания е да не излизат навън и да не се натоварват физически. Защото с всяко вдишване ние поемаме по 20 млн. фини прахови частици, информира БНТ.

Въпреки че маските не са ефикасни, от аптеките отчитат: все повече хора купуват класическите маски за лице. Цената им е 12 стотинки за брой. В няколко централни аптеки в София, те свършиха и се наложи да се заредят нови количества. За да има някакъв ефект от нея, всяка маска трябва да се сменя на всеки 2 ч.

д-р Александър Симидчиев - пулмолог, Университетска болница „Лозенец“: "Когато нивата са високи, както са в момента, тези милиони от 20 стават 40 или 60 или 80. Тоест със всяко едно вдишване, което ние правим 16 пъти в минута, вдишваме по около 50 до 80 милиона такива частици и те попадат в нашия организъм и съответно на всеки, където му е слабото място там го удря. Ако на някой слабото му място е сърдечно-съдовата система, той има проблеми със сърцето или със съдовете. Ако на някой слабото му място е белия дроб - започва да има кашлица, храчки, хриптене в гърдите. Това, което нормално се счита за маска, тоест медицинските маски, които са с две връзчици отзад не вършат абсолютно никаква полезна дейност, защото за да издишват фините прахови частици маската трябва да е много гъста и много добре да прилепва към устата и към лицето."

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари