Медицинска сестра да бъде защитена професия

0
Корнелия Нинова: Правителството на Борисов изпусна кризата. Сега гаси пожара с мерки на парче
Корнелия Нинова: Правителството на Борисов изпусна кризата. Сега гаси пожара с мерки на парче

Медицинска сестра да бъде защитена професия, предлага лидерът на БСП Корнелия Нинова, съобщиха от пресцентъра на партията.

"Въпреки настояването на БСП и подадената от Министерството на образованието и науката информация до Министерски съвет за 2020/2021 г. правителството на Борисов не включи медицинските сестри в списъка на защитените професии. В него фигурират безспорно редки професии, но не и тази на медицинската сестра", написа във Фейсбук Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП припомня, че половин година преди началото на ковид кризата, са предупредили, че болници могат да бъдат затваряни заради липса на медицински сестри.

Тя поясни, че съществува списък със защитени професии, които са необходими за нормалното функциониране на различни системи в страната. Този списък се актуализира всяка година от правителството, но поредното разумно предложение на БСП е било подминато от управляващите.

„Още през септември 2019 се срещнахме в Народното събрание с представители на медицинските сестри и внесохме техните искания. Тогава, половин година преди началото на ковид кризата, заедно с тях заявихме, че може скоро да се случи така, че болници да бъдат затваряни заради липса на медицински сестри“, припомни председателят на столетната партия.

Корнелия Нинова отново подчерта: „Правителството на Борисов изпусна кризата. Сега гаси пожара с мерки на парче, но проблемите искат дългосрочно, държавническо решение. Един от най-важните въпроси е този с кадрите в здравеопазването. Мисленето на управляващите само с хоризонт до март 2021 и поредните избори лишава здравеопазването от стабилност, а хората от сигурност“.

По-рано Нинова публикува четирите стъпки за излизане от ковид кризата, като представи алтернативната визия на БСП за формиране на заплатите на лекари и медицински сестри, а днес заяви: „Сега искам да предложа решение, което заедно с другите мерки ще е грижа за хората и ще помогне България да си гарантира поне минимум медицински сестри в бъдеще“, имайки предвид вписването на професията на медицинските сестри в списъка със защитени професии.

„Какво още трябва да се случи, освен Ковид 19, за да проумеят управляващите, че това не може да продължава така?“, попита Нинова и разкритикува директно недалновидността на управляващия елит: „Не може да мислиш само с хоризонт март 2021 и поредните избори. Системата има нужда от стабилност, а хората от сигурност“, категорична е тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари