Медии упрекват Путин в лъжа за историята на Белгия

0
Брюкселският печат осмя претенцията, че Белгия дължи на Русия своето съществуване
Брюкселският печат осмя претенцията, че Белгия дължи на Русия своето съществуване Снимка: БГНЕС

Брюкселският печат осмя претенцията, че Белгия дължи на Русия своето съществуване

Белгийски медии определиха днес като лъжа изказване на руския президент Владимир Путин на среща с младежи в Сочи, на която заявил, че Белгия днес съществува благодарение на Русия. Путин пренаписва историята, това е фалшификация, гласи оценката в белгийските медии и се прави сравнение с интерпретациите на руския държавен глава по повод историята на Украйна, пише БТА.

Допълва се, че Путин не е посочил основания за своите твърдения. Пояснява се, че историческите документи сочат друго - руският император Николай Първи през 1830 г. възприема желанието на Белгия да се обособи като самостоятелна държава като заплаха за европейския ред, договорен на Виенския конгрес след Наполеоновите войни. Императорът възнамерявал да изпрати военно подкрепление на холандския крал Гийом, за да потуши въстанието в тогава южните провинции на своето кралство. Заради избухналото същевременно въстание в Полша срещу Руската империя, руските войски не достигат западните части на Европа.

Това не е първата злоупотреба на Путин с историята, пишат медиите. Отбелязва се, че три дни преди да нападне Украйна през 2022 г., Путин е представил нашироко своя прочит на историята, според който "Украйна е изцяло създадена от Русия".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    14
    LOL
    Българин, имаш право, дори и неграмотен третополов джендър като мен го знае това!
  • 1
    13
    Българин
    Исках да кажа,че за съжаление, изкукалата УСрайна си позволи да започне война с братска Русия, но съвсем скоро ще си получи заслуженото заедно с еврогейските смрадни, които я зареждат с амортизирано оръжие! Слава Россия!
  • 2
    12
    Недоумяващ
    А за подправянето на българската история кога ще стане дума,кога ще дойде времето на истината??
  • 1
    11
    мале, мале,
    историк до историка, мила моя майно льо! Голямо четене на „исторически документи“ по блоговете!
  • 0
    10
    До осми, гръмкия самознацец...
    Ако Украйна е измислена държава, то тогава каква държава е т.нар. Руска федерация, или още повече СССР. Ами СФРЮгославия? По тази логика ще отречеш съществуването на Хърватия, Словения, Черна гора. А всички нации, които доброзорно са вкарани в състава на Блатная Рушмялистка федерация? Като говориш за Киевска Русь - и поради факта че има думичката Русь, тя е РуZZия, то тогава какво ще кажеш "Дарвине" за Волжка Бюлгария???? Или вече в Путлеровите учебници по история няма Волжка България. Не би ме учудило, след като самият Путлер каза че Кирил и Методий са македонци. Та какво казваш "Дарвине", според твоят фюрер Путлер дали Македония е измислена държава или измислиците са само в неговата глава
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари