МБАЛ "Медика" в Русе разполага с уникално за България оборудване

2
МБАЛ "Медика" в Русе разполага с уникално за България оборудване
Снимка: Румен Николаев

Възможностите на съдовата хирургия в Русе продължават да се развиват, това разкриха днес д-р Христо Георгиев, д-р Камен Узунов и д-р Цецка Петкова.

Тримата формират екипа на отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Медика“, специализирал се в лечението на периферната артериална болест и острата и критичната исхемия на артериалните системи на долните крайници. Приоритет е ендоваскуларната хирургия, т. е. лечението е с интервенции вътре в самия съд, а не открита операция.

Тъй като пациентите обикновено са с множество придружаващи заболявания и рискът от оперативното лечение при тях е доста голям, се оперира само при невъзможност за ендоваскуларна корекция на заболяванията на артериалната система, коментираха специалистите. Те използват помощта и на проф. Джанлука Ригатели от Италия и доц. д-р Елисавета Вълчева от Националната кардиологична болница.

Оборудването с което разполагаме е уникално за страната. Проблемът е, че почти всички пациенти идват при нас чак в последния стадий на заболяването. Ако колегите ги изпращат по-рано при нас, значително ще се улесни нашата работа”, коментира д-р Георгиев. По думите му най-масов проблем са разширените вени. 67% от жените и 37% общо от населението на страната страдат от това заболяване, което се лекува оперативно само в усложнени състояния.

От скоро в Русе се правят и т. нар. хибридни операции, разкриха специалистите. След като се направи частична минимално инвазивна операция, пациентът може да бъде вкаран обратно в ангиозалата и да му бъдат поставени стендове и др. Това скъсява болничния престой.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари