Мъжкарски ход ли направи Слави Трифонов?

0
Да видим обаче какво предлага и кое е най-смущаващото
Да видим обаче какво предлага и кое е най-смущаващото Снимка: ПП "Има такъв народ"

Трифонов, казват, постъпвал куражлийски и мъжкарски - поема отговорност, както е обещал, и не иска да му се бъркат, както е свикнал. Да видим обаче какво предлага и кое е най-смущаващото

 Коментар на Емилия Милчева за Дойче Веле

"Ако искате - подкрепяйте, ако не искате - ваша си работа, аз моята я свърших!" В тази тоналност беше съобщението за проектокабинет, направено вчера от лидера на “Има такъв народ” (ИТН) Слави Трифонов от екрана на телевизия ⅞. Партията му получи най-висок резултат на вота на 11 юли - 23.91% от близо 2.7 милиона гласували (41% избирателна активност), а това ѝ отрежда 64 места в 46-тия парламент. Без ЦИК да се е произнесла официално за резултатите, без да има парламент, без президентът Румен Радев да е връчил мандат, Трифонов  изпреварващо обяви правителство на ИТН с премиер Николай Василев, някога царско юпи, днес с проспериращ бизнес в управление на активи.

Няма нужда от взиране, за да забележим, че правосъдна реформа, в т.ч. на прокуратурата, и избор на нов главен прокурор не беше спомената сред приоритетите за управление на Трифонов. Може и да е решил, че е изчерпал темата с интервюто пред в. “Монд”, където съобщи, че ще свали от поста настоящия главен прокурор Иван Гешев. Да прибавим и заявените предизборно от ИТН намерения прокуратурата да бъде извадена от съдебната система, за да премине към изпълнителната власт, и закриването на спецправосъдието.

Коалиране с никого, подкрепа - от всякого

Гледано от страната на сподвижниците му, Трифонов постъпва куражлийски и мъжкарски - поема отговорност, както е обещал, и не иска никой да му се бърка, както е свикнал. Не влиза в коалиции, защото “коалиция” стана мръсна дума - я заради “златен пръст”, я заради договаряне в зайчарник или сараи или “исторически компромис”. Така отрязва пътя и за назначения, за които ще претендират партньорите във властта. Коалиране с “братята по оръжие” “Демократична България” и “Изправи се! Мутри вън!” не осигурява парламентарно мнозинство, а съюзяване с БСП, ГЕРБ и ДПС е обещал да не прави. Но парламентарната република предполага преговори за подкрепа на политики, търсене на съгласие от други политически сили, в т.ч. и за да се поставят приоритети в провеждането на реформите. При ГЕРБ и Бойко Борисов тези принципи бяха зачеркнати и парламентът превърнат в гумен печат. 

Независимо от обявеното “всичко да се случва в Народното събрание”, Слави Трифонов налага императивно волята си, давайки си сметка, че никоя политическа сила не желае избори за трети път тази година. Резултатът би бил още по-лош за партии като БСП, ДПС и ГЕРБ, които не спират да губят избиратели - партията на Борисов е на минус 200 хиляди. Но и сегашните победители като “Демократична България” и ИТН едва ли ще повишат подкрепа -  избирателите ще накажат всички. Така че бъдеще за кабинет на Трифонов има, макар и не за дълго.

Но сега политическите отговорности са по-значими от политическите игри. Трябва да се подготви бюджет 2021, организация за нова Ковид-вълна наесен, ускоряване на ваксинациите, по които България отново е на опашката в ЕС, подпомагане на бизнеси, на хора в затруднения заради повишените цени на енергия и храни. В тези приоритети е и Зелената сделка и Националният план за възстановяване и устойчивост - България е една от трите страни в ЕС, които още не са го внесли за одобрение в Европейската комисия. Това означава, че може да се забави получаването на първите средства по него в размер на до 13% от предвидените или 780 млн. евро.

Няма да е безусловна, но подкрепа ще има

Изпреварващият ход на лидера на ИТН свари неподготвени политическите сили, представени в следващия парламент. Очаквано, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов вече обяви, че партията му няма да подкрепи правителството на Трифонов.

Но останалите вероятно няма да са така непримирими, въпреки уговорките, че няма да дават безусловна подкрепа. Да вземем ДПС, което губи избиратели макар и не със скоростта на БСП. На тези избори Движението има над 45 000 по-малко в сравнение с вота от 4 април, независимо че председателят Мустафа Карадайъ обяви като цел получаването на 50 000 гласа само от Турция и поне 40 депутата. В най-добрия случай ще запазят трийсетте, които имаха в предишния парламент. Независимо от визитата при Ердоган и 112-те секции в Турция, ДПС получи оттам едва 22 315 гласа - незначително увеличение спрямо 19 877-те на 4 април, събрани от 35 секции. Сигурно затова Карадайъ констатира, че ДПС запазва “относителния си дял” и постави две обтекаеми условия за подкрепа на бъдещо управление - възстановяване на демокрацията и на нормалността в политиката.

БСП, както и формацията, която е най-близо до ИТН, включително и като електорална база - “Изправи се! Мутри вън!”, декларират, че за тях най-важни са политиките за хората. Още в изборния ден Мая Манолова заяви, че условието за подкрепа на Трифонов е преизчисляване на пенсиите “буквално от утре”, подкрепа за малките фирми, повишаване на доходите. Няма да сме безусловни този път в подкрепата за “Има такъв народ”, казва Нинова, чиято “широка коалиция вляво” пак загуби, макар и по-малко. 

От “Демократична България”, увеличили гласовете си с близо 1/3 на тези избори, не са склонни на компромиси по отношение на главните си приоритети като съдебната реформа и ускорената дигитализация. Засега изчакват времето, когато заявката на Трифонов ще влезе в парламента.

Министри с образование и биография

Някои от приоритетите, огласени от шоумена, са познати - строителство на детски градини, нова детска болница, хеликоптери за медицински цели, таблети за учители, членство в еврозоната, Шенген и ОИСР, довършване на интерконектора с Гърция. Но други изненадаха - като идеята за приватизация на Българската банка за развитие (ББР), спечелила си лошата слава на хранилка за бизнес обръчи, и концесионирането на магистрали след изграждането им - идея, лансирана още при тройната коалиция. Наред с тях Трифонов изброи и известните от референдума от 2016 г.: мажоритарен вот, електронно гласуване, партийна субсидия от 1 лев. (Впрочем, за мажоритарния вот единствената подкрепа може да получи от ГЕРБ - вече му я предлагаха в предишния парламент.)

За първи път за министър на отбраната е предложена жена - Теодора Генчовска от екипа на президента Румен Радев. За 34-годишната Мария Бойчинова, номинирана за министър на финансите и с кариера на Уолстрийт, вече се разбра, че е работила и в компанията на кандидат-премиера - “Eкспат асет мениджмънт”. За първи път в българската политика се предлага министър по ромските въпроси - издигната е д-р Антония Валентинова, на 27 г.

Млади хора, владеещи няколко езика, с дипломи от престижни западни университети и познати лица от НДСВ дават облика на този кабинет. Проф. Огнян Герджиков, председател на 39-ото НС, коментира пред БГНЕС каква ковачница на кадри се е оказала партията на Царя. Така си е. Нали на НДСВ дължим и Борисов, и Делян Пеевски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари