Мъж спаси трима тежко болни с органите си!

0
57-годишен мъж стана донор и даде шанс за живот на трима тежко болни
57-годишен мъж стана донор и даде шанс за живот на трима тежко болни

57-годишен мъж стана донор и даде шанс за живот на трима тежко болни, съобщиха от областната болница във Велико Търново.

Пациентът бил приет с кръвоизлив в черепната кухина - мозъчен хеморагичен инсулт и въпреки усилията на лекарите на 12 юли изпаднал в мозъчна смърт.

Близките на мъжа взеха хуманното решение да дарят органите му и така да спасят живота на други тежко болни пациенти, съобщи "24 часа".

Експлантацията на сърцето и бъбреците бяха извършени в столичната университетска болница "Света Екатерина", чийто екип в късните часове на вчерашния ден е започнал трансплантациите. Те продължават и сега.

Това е пети случай на пациент, изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара в старата столица, но втори реализиран донор.

На 17 март т.г. 56-годишна пациентка на търновската болница изпадна в мозъчна смърт и стана донор на бъбреци и черен дроб. Той бе присаден на 54-годишен мъж, а бъбреците спасиха друг 48-годишен мъж и 60-годишна жена. Тогава чернодробната трансплантация бе извършена във Военномедицинска академия от екипа на проф. д-р Никола Владов, началник на Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия и продължила около 5 часа. Двете бъбречни трансплантации пък бяха осъществени в "Александровска" болница

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари