Мъж със 75% ТЕЛК не получава пенсия вече шест месеца

2
Мъжът няма никакви други доходи
Мъжът няма никакви други доходи Снимка: БНТ

Мъжът няма никакви други доходи

63-годишен мъж от Бургас със 75% ТЕЛК вече шести месец не си получава пенсията. Бил е принуден да изтегли няколко кредита, тъй като е останал без средства, а спешно му се е наложило лечение в болница.

Илия Иванов страда от болестта на Бехтеров. Последно пенсията за заболяването си е взел през ноември, а това е единственият му доход. През декември остава изненадан, когато разбира, че пенсията му е спряна.

"Те ми казаха, че трябва да се явя на комисия. Документите ми бяха подготвени, но не знаех, че три месеца преди това трябва да се явя на комисия. Преди години ми пращаха писмо, а сега нямам писмо. Не знам сега в момента в България дали има някой да са му пратили писмо", разказва той, предава БНТ.

Илия подава нужните документи в ТЕЛК в края на миналата година, но поради натовареността на комисията, можел да се яви най-рано през март. Явява се, получава нужните документи до седмица, но пенсия отново няма.

"Ходим по мъките, ходим в НОИ, в РЗИ ходих, казват: "другия месец, другия месец". Ето, вече шести завърших, почнах седмия месец и няма, и няма".

Мъжът остава без никакви средства, а няколко пъти спешно му се е наложило лечение в болница, за което е трябвало да заплати.

"Аз досега съм изтеглил четири кредита и с лихви ги давам, обаче те вече не ми отпускат и кредити, защото покривам единия, тегля другия, покрива, така, така, така, а сега се нуждая да ходя пак във Варна и в Пловдив, обаче чисто и просто това е положението", разказва Илия Иванов.

От териториалното поделение на НОИ в Бургас обясниха, че няма забавяне от тяхна страна по казуса с Илия Иванов, а дълги административни процедури, които са спазени в срок.

"Експертното решение на ТЕЛК му е издадено на 8-ми март 2023 г. Но тези експертни решения не се изпращат веднага в НОИ, а се изпращат на няколко институции, които имат право в 14-дневен срок да обжалват тези експертни решения. Оттук това решение се преглежда от медицинска комисия, която е в състава на ТД на НОИ. Тя има 14-дневен срок да провери експертното решение и го е предала на отдел "Пенсии" за работа. В отдел "Пенсии" срокът е едномесечен за издаване на разпореждане за отпускане на пенсия", обясни Енчо Жеков, директор на НОИ-Бургас.

От НОИ уверяват, че между 22 и 26 май Илия Иванов ще получи всичките си пенсии накуп. А мъжът казва, че ако това се случи, единствено ще успее да покрие кредитите си за лечение, за които вече има начислени големи лихви.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари