Мъж с рак на гърдата осъди Здравната каса за дискриминация

1
Здравната каса в Пловдив отказа да отпусне лекарство за лечение на рак на гърдата на диджей Айвън, защото не бил жена
Здравната каса в Пловдив отказа да отпусне лекарство за лечение на рак на гърдата на диджей Айвън, защото не бил жена Снимка: bTV

Здравната каса в Пловдив отказа да отпусне лекарство за лечение на рак на гърдата на диджей Айвън, защото не бил жена

Здравната каса в Пловдив е извършила дискриминация спрямо диджей Айвън, като е отказала да му отпусне лекарство за лечение на рак на гърдата. Това реши Административният съд в града. След оповестяване на случая наредбата беше променена, за да може и мъжете с рак на гърдата да получават безплатно лечение, предаде bTV.

Ди джей Айвън заведе дело срещу касата в Пловдив в края на юни, след като получи отказ за безплатна терапия с мотива, че лекарството се отпуска само за жени.

Според административния съд, така касата е нарушила закона, който гарантира равнопоставеност при ползването на здравни услуги и Закона за защита от дискриминация.

Фактът, че след разгласяване на случая наредбата е променена, показва, че държавата вече е признала, че е извършила дискриминация, пише в решението на съда. От касата не коментират, докато не го получат.

„Чувствам се победител. Аз не изпитвам еуфория, не търся този ефект, идеята е да покажем на системата, че нещата не са както трябва“, каза Айвън Андреев.

„В самото фармакотерапевтично ръководство за лечение на рак на гърдата е записано, че лечението е аналогично както при жени“, Кристиан Гьошев- адвокат на Айвън Андреев.

Преди седем години мъжът научава, че има рак на гърдата.

Той е опериран в София и оттогава периодично е на химиотерапии. През лятото лекарите назначават скъпоструваща инжекция, която се поема от НЗОК и трябва да замести месечната химиотерапия. Здравната каса в Пловдив обаче отказва да отпусне лекарството с мотива, че е само за жени.

Инжекцията струва около 500 лева на месец. Лекарите в София намират първата доза за Айвън от друг пациент и му казват, че в повечето случаи Здравната каса отказвала да отпусне лекарството за мъже.

Така мъжът решава да се бори за правата си и наема адвокат. И днес, благодарение на много усилия, той печели делото, с което обръща внимание към проблем, за който малко се говори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари