Мъж е в болница заради язва, след операцията получава сепсис и перитонит

0
Мъж влиза в болница заради язва, а накрая развива сепсис, перитонит и ред други тежки токсични състояния
Мъж влиза в болница заради язва, а накрая развива сепсис, перитонит и ред други тежки токсични състояния

Многократно в неформални разговори се оплакваме помежду си, че в болницата, поликлиниката или медицинския център са ни поискали пари под масата, за да ни обслужат. Ние в BIG5 вярваме, че проблемите на всеки един трябва да получат гласност.

Защото единствено така бихме могли да отстраним или коригираме нередностите, с които се сблъскваме от години, независимо дали говорим за политика, икономика, образование, здравеопазване.

Затова BIG5 съвместно с Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) стартираме поредица по разгласяване на множеството случаи на пациенти, които биват принуждавани или подтиквани неправомерно да заплащат за медицински дейности, за които по закон това не се налага или пък не получават необходимата терапия.

Мъж влиза в болница заради язва, а накрая развива сепсис, перитонит и ред други тежки токсични състояния, които имат фатален изход. Недопустим е фактът, че лекарите така и не са го предупредили за рисковете, които крие операцията.

Мъж на 60 г. страда от язвена болест, по повод на профилактичен преглед го насочват за операция. При постъпването му казват, че това е рутинна операция и след няколко дни ще си е в къщи, без да се налага повече да „пие сода“. Толкова с информираното съгласие! Няма рискове, няма опасност за живота, няма нищо страшно, информира Центъра за защита правата в здравеопазването.

Извършена е операция, при която е отстранен половината стомах на пациента и на третия ден след операцията от дреновете започва да изтича жлъчна течност. След като изчакват още няколко дни, лекарите правят повторна операцията – скъсяват още една значителна част от стомаха, за да спрат изтичането на жлъчка. Но и това не спира процеса на жлъчен излив в стомаха и в дреновете. Налице е вече некротичен панкреатит. Вместо да установят причината и да я отстранят – основна цел на техните действия към този момент, лекарите единствено почистват дреновете от изтичащите токсини и изрязват некротизиралата тъкан в следствие на процеса. 
Пациентът вече е със сепсис, перитонит и ред други тежки токсични състояния, които към този момент са вече неовладими. Накрая умира след страшни болки, мъки и страдания в друга болница.

Съдът обяви за решаване дело за допусната медицинска грешка. Делото е заведено през 2012г. и едва тази година се намериха вещи лица, които да се ангажират с изготвяне на медицинската експертиза. Отново и отново вещите лица установяват, че пациентът е починал, поради „естествен ход на заболяването“ и такива неща „се случват“ – дори и при най-перфектната оперативна интервенция хора умират. Това е тежка коремна операция и рискът е 40% смъртност.; Няма как в Информираното съгласие да се опише всичко – иначе то ще е поне 20страници“…. И ред други подобни съждения, освобождаващи от отговорност операторът и целия екип на лечебното заведение, което е било длъжно да положи своевременна, достатъчна и качествена медицинска помощ.

Нещо повече – били са длъжни да обяснят подробно, детайлно обема на операцията, която предлагат, всички евентуални рискове при неуспех, процентна статистика и ако трябва не 20, а 100 страници да отнеме това обяснение, категорични са от Цeнтъра, ръководен от д-р Стойчо Кацаров.

Ако пациентът е съгласие да поеме този риск, тогава – „и ползите и вредите са за него“, иначе – отговорността от некачествената работа я носи изпълнителят – прост принцип в правото!

Източник: BIG5
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари