Мая Илиева: Сертификатът развърза ръцете на работодателите за натиск върху медицинските сестри

0
Имаме сигнали за този натиск от цялата страна, заяви председателят на Синдиката на българските медицински сестри
Имаме сигнали за този натиск от цялата страна, заяви председателят на Синдиката на българските медицински сестри Снимка: БГНЕС

Имаме сигнали за този натиск от цялата страна

"Изискването на зелен сертификат развърза ръцете на работодателите за скрит натиск върху медицинските сестри. Има и заявки от тях за напускане. Но този натиск нарушава много и основни конституционни права"

Това каза пред БНР Мая Илиева, председател на Синдиката на българските медицински сестри, медицинска сестра и един от организаторите на протестите.

"Имаме сигнали за този натиск от цялата страна - Сливен, Габрово. От тук ще произтече голям проблем и да видим тогава кой ще обслужва пациентите.

И това се отнася само за нашия персонал. Ние сме дискриминари. А ние отнесохме всичко от пандемията. Имаше случаи в началото на пандемията, когото още нямахме защитни облекла, наши колеги да бъдат заключвани, за да обслужват ковид-пациентите. И сега пак ние сме принуждавани.

Това, че в Европа и другаде се задължава медицинския персонал да се ваксинира, не значи, че правилно, заяви още Илиева.

По думите и има риск от заразяване между първа и втора доза, защото тогава са най-рискови пациентите и не виждам логика в това да им се дава сертификат. А също и не възприемам това да не се признават антителата за сертификат, каза тя.

"Сега обаче графиците ще се оголят тотално след тестването. Това тепърва предстои. Освен това сега има и напрежение между ваксинирани и неваксинирани в болниците. Това ще бъде отново в ущърб на пациентите. Защото преболедувалите при нас също не искат да се ваксинират. Но има и такива, които се страхуват и правят това, което им кажат работодателите", посочи още Мая Илиева.

Може би да има заведени дела за това, че нямат право да работят без сертификат в бъдеще, смята още Илиева. Тя посочи, че ще им помогнат като синдикат да заведат такива дела.

Още по темата в звуковия файл.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари